Každodenní fotbalový dril mi chybí, prozradila fotbalová legenda Nedvěd

Brno - Jeden z nejlepších fotbalistů české historie a držitel Zlatého míče za rok 2003 Pavel Nedvěd dorazil na jižní Moravu. Se svými spoluhráči ze stříbrného Eura 96 se v sobotu představí v Hodoníně v benefičním zápase proti místním fotbalistům. Grande Paolo se ale vyjádřil i ke korupční kauze v českém fotbalu a také prozradil, na jakého spoluhráče se nejvíce těší.

Co vás na jih Moravy vlastně přitáhlo?

Ten nápad podívat se na Moravu mám v hlavě už dlouho, ale přesto, že už fotbal nehraju na profesionální úrovni, nemám moc času. Spojili jsme tak pro nás příjemné – zahrát si fotbal – s užitečným. My se jako hráči pobavíme na hřišti a pomůžeme přitom dětem. Navíc se moc těším na to, až se na hřišti sejdu se svými bývalými spoluhráči.

Na hřišti uvidíme Jiřího Němce, Vratislava Lokvence a další bývalé reprezentanty. Na koho ze spoluhráčů se nejvíce těšíte vy?

Samozřejmě se těším na všechny. Přijede i trenér Uhrin, toho jsem delší dobu neviděl. Jsem rád, že kluci dorazí, protože to nebylo úplně jednoduché naplánovat, každý z nich má své povinnosti. Na poslední chvíli jsme přemluvili i Karla Poborského, za což jsem moc rád, protože si zkrátil rodinnou dovolenou jen proto, aby mohl přijet. To jsou pěkná gesta a doufám, že pobavíme lidi a vrátíme se vzpomínkami do historie.

Kdy jste se naposledy se spoluhráči z nároďáku potkali na hřišti?

Dva, tři roky zpátky na Slavii, když jsme hráli derby Sparta proti Slavii. Tenkrát to bylo pěkné, pobavili jsme se a přišlo i dost lidí. Tak jsme si řekli, že to někdy určitě zopakujeme a je to tady.

Nedvěd k ligovému skandálu (zdroj: ČT24)

Na hodonínském stadionu v sobotu od tří hodin zavzpomínáte na staré časy, zopakuje třeba Karel Poborský svůj pověstný dloubáček?

Karel vždy za svoji kariéru dokázal vymyslet něco, co se zapsalo do historie a paměti všech. Byl to absolutně nejhezčí i nejtěžší gól, který jsme viděli, ale že ho dal Karel, je normální. Vždy jsem znal jeho technické kvality.

Chybí vám každodenní fotbalový dril na hřišti?

Fotbal jako takový mi chybí strašně moc. Měl jsem ho rád, rád jsem ho dělal, trénoval. Samozřejmě že i dnes ještě sám pro sebe trénuji, ale kluci už běhají moc rychle a já bych to nestíhal.

Letos jste ale dokázal uběhnout i maratón. Jaké to bylo, když to srovnáte třeba s výkony na hřišti?

Potom, co jsem ho uběhl, rozhodně žádný další na programu nemám. Bylo mi už čtyřicet a byl jsem z toho dva dny v depresích. Cítím se zatím v pohodě a zaběhnout maratón byl vždycky můj cíl. Zvládl jsem to, i když jsem se šetřil, abych vůbec doběhl do cíle. Musím říct, že je to náročné, a kdo je sportovec, tak doporučuji, aby si to zkusil, protože posledních pět kilometrů je tvrdých, to už záleží na vůli.

Pavel Nedvěd vyjádřil svůj názor i na korupci ve fotbale
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Přijíždíte do České republiky v době, kdy tady zuří korupční aféra. Jak se na to díváte?

Já už nevím, kam bych utekl. Žiju v Itálii, kde už vichřice přeběhla, a teď to zase přiválo sem do Čech. Co se týče sázení na fotbal a podobných věcí, tak v Itálii jsme si toho užili dost, a to jsou věci, které absolutně do sportu nepatří. Lidi, kteří se na tom podíleli, by už nikdy neměli pracovat ve fotbale, to s ním totiž nemá nic společného. Každopádně to chce tvrdé tresty.

Pro koho je podle vás korupční aféra v Česku nejvážnější zprávou?

Je to především velká rána pro český fotbal. Zrovna to nynější období není moc zázračné. Třeba národní mužstvo se trošku zkonsolidovalo a potřebuje se odrazit od něčeho, aby šlo nahoru, a do toho přijde taková rána. To není dobré, ale je třeba tvrdě potrestat všechny, co v tom jsou namočení a začít znovu od nuly.

Pavel Nedvěd
Zdroj: Petr Eret/ČTK

Vy teď působíte v Juventusu jako funkcionář, jaká to je změna oproti kariéře na hřišti?

Abych se přiznal, tak teď už je to dobré. Začátek byl pro mě ale velice rozpačitý, protože jsem nevěděl, kam bych se zařadil. Je to úplně něco jiného, než když člověk dělá fotbal na hřišti. Už jsem si ale našel svoji parketu a cítím se pro Juventus docela užitečný. Po prvním roce, kdy jsme skončili na sedmém místě, tak to pro nás byla tragédie. Juventus musí každoročně do pohárů, což se nám povedlo vloni, kdy jsme dali dohromady dobré kluky a vyhráli jsme titul. To byl takový malý zázrak, nikdo s tím nepočítal, ani prezident.

Je právě vaše jméno zárukou toho, že se dá fotbal dělat i čistě?

To se takhle nedá říct. Například Juventus má v korupční aféře, bohužel, namočeného i trenéra. V tomto případě jde ale o něco jiného, protože musíme oddělit určité věci. Na jedné straně jsou hráči, kteří sázeli na výsledky, což je podle mě na absolutní ukončení kariéry a neměli by do fotbalu už nikdy dělat. Na druhé straně náš trenér je obviněný z toho, že něco věděl a neřekl to, což je těžké a hloupé obvinění, jenž se těžko dokazuje. Dostal trest deset měsíců a nyní probíhá proces, aby mu trest zmírnili.

Pavel Nedvěd sehraje v Hodoníně benefiční utkání
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Když půjdeme k příjemnějším věcem. Vy na Moravě pokřtíte i vlastní edici vína. Jak jste se k tomu nápadu dostal?

Víno Jedlička&Novák znám, mám ho rád. Abych se přiznal, tak žádný expert na víno nejsem, i když už jedenáct let žiju v italském kraji, kde se víno vyrábí. Od toho už je jen krůček k nápadu spojit mé jméno s moravským vínem. Italové jsou znalci a rádi si pochutnají na dobrém víně, takže podle mě prorazí i v Itálii.