Třetiligové Rosice vyřadily z poháru Zbrojovku

Rosice – Fotbalisté Zbrojovky už mohou letošní ročník Poháru České pošty vypustit z hlavy. Lehce to ale nepůjde. Se soutěží se totiž loučí už ve druhém kole po prohře 1:2 s účastníkem MSFL Slovanem Rosice. Rozhodující úder zasadil outsider tři minuty před koncem.

Náhodný divák středečního pohárového zápasu by asi jen těžko poznal, že soupeře dělí dvě soutěže. Prvoligové Brno si proti Rosicím, které hrály s nasazením, nedokázalo vytvořit viditelnou převahu – i kvůli tomu, že obranu domácích s přehledem dirigoval někdejší hráč Zbrojovky Martin Živný. „Znám to i z opačné strany, když jsem ještě hrával za Brno. Papírově slabší soupeř může zavřít obranu a čekat na chyby favorita,“ vysvětlil zkušený bek.

Rozhovor s Martinem Živným (zdroj: ČT24)

Domácí se gólové radosti dočkali už v šestnácté minutě. Do šestnáctky se odvážně pustil Jakub Mičko a brněnští obránci neočekávaný výpad hasili jen faulem. Penaltovou šancí na senzační vedení nepohrdl domácí kapitán Petr Malata a s přehledem překonal Radka Petra v brněnské bráně.

Čtvrt hodiny na to zařídil pro Zbrojovku vyrovnání spasitel z posledních zápasů – kapitán Petr Švancara. Jeho lehký centr totiž stačil jen lehce tečovat Halaška a bylo srovnáno.

Rozhovor s Petrem Švancarou (zdroj: ČT24)

Ani ve druhé půli ale Zbrojovka svůj tlak viditelně nezvýšila. U domácích bylo s přibývajícími minutami vidět, že by zápas rádi dotáhli do penaltové loterie, která výkonnostní rozdíl výrazně stírá. Nebylo to ale třeba. V sedmaosmdesáté minutě se v úniku k míči dostal Jan Pšikal, který pohlednou střelou překonal Petra. Vedoucím gólem těsně před koncem přivedl do extáze domácí fanoušky i vlastní spoluhráče.„Jako muž zápasu se rozhodně necítím. Mám radost, že jsme postoupili a ukázali, že když se do toho dá srdíčko, tak můžeme vyhrát i s takovými mančafty, jako je Brno,“ byl po vítězném utkání skromný muž zápasu Pšikal.

Rozhovor s mužem zápasu Janem Pšikalem (zdroj: ČT24)

Na vyrovnání se Zbrojovka už nezmohla. Brněnští hráči tak po zápase jen těžko hledali slova vysvětlení. I když se jim v první lize letos daří zápasy otáčet, proti soupeři hrajícímu o dvě patra níže tentokrát na zvrat nedosáhli. „Je to pro Brno ostuda. Bohužel jsem to v dresu Zbrojovky nezažil poprvé,“ nehledal výmluvy kapitán Petr Švancara.

Rosice se tak vyřazením favorita přiblížily senzačnímu, pět let starému úspěchu divizní Líšně, která dokráčela v poháru až do čtvrtého kola, když dokázala vyřadit i tehdy mistrovskou Slavii.

Rosice - Zbrojovka Brno 2:1 (1:1)

Branky: 15. Malata z pen., 88. Pšikal - 30. Halaška. Rozhodčí: Machálek - Kocán, Marek

Sestava Brna: Petr - Hyčka, Pernica, Sus (64. Fall), Michna (58. Lutonský) - Mezlík, Glaser (74. Jurdík), Zavadil, Šoljič - Halaška, Švancara. Trenér: Čuhel.

Sestava Rosic: Lengál, Odehnal, Vítámvás, Pšikal, Mičko, Lang, Jukl, Malata, Živný, Demeter, Krhut