Přesun do Brna juniorkám nepomohl, prohrály s Brazílií

Brno – České házenkářky už mohou na domácím juniorském mistrovství světa skončit nejlépe třinácté. Po vyřazení v osmifinálovém zápase s Maďarkami se k dalším bojům přesunuly z Ostravy do Brna, kde v úterý nestačily na tým Brazílie, kterému podlehly 21:28.

Světový šampionát začaly mladé Češky na domácí půdě dvěma výhrami. Po optimistickém úvodu ale už další vítězství nepřišlo a místo bojů o medaile se tak domácí juniorky přesunuly do Brna, kde hrají vyřazené týmy pouze o umístění. „Moc jsme chtěly proti Maďarkám překvapit a odvděčit se tak skvělým fanouškům, ale nevyšlo to. I tak chceme bojovat o co nejlepší místo,“ popsala jedna z opor českého týmu Šárka Marčíková. 

V úterý se ale nad síly českého týmu ukázaly bohužel i Brazilky. Ty si od začátku zápasu budovaly pohodlný náskok. Jediné silnější vzepětí předvedl český tým ke konci prvního poločasu, brankářka Lenka Roháčková se rozchytala a házenkářky se přiblížily na rozdíl pouhých dvou branek. To bylo ale z české strany všechno a optimismus družstvu při odchodu do šaten nepřidalo ani vyloučení Kubáčkové, která z devítimetrového hodu nastřelila jednu ze soupeřek do obličeje. „My jsme vůbec neplnily pokyny od trenéra, tolik branek jsme nedostaly za celý turnaj,“ byla zklamaná nejlepší hráčka utkání Martina Weisenbilderová. 

Druhá půle už byla zcela v režii jihoamerického týmu, česká kombinace působila těžkopádně a herní projev byl bezradný. Střelecky držela prapor domácích nahoře pouze Martina Weisenbilderová, to ale bylo na Brazilky mál. Konečný stav 21:28 byl vzhledem k předvedené hře k domácím ještě milosrdný. „Je to zvláštní, když se daří mně, tak to nevychází týmu, a to jsem se zrovna rozstřílela. Určitě je to zklamání,“ shrnula po zápase spojka Weisenbilderová. 

Češky teď čekají ještě dva zápasy. Ve středu se utkají s Rumunkami a vítěz klání bude v posledním utkání usilovat o třinácté místo. „Rumunky jsou hodně silné a určitě to nebude jednoduchý zápas. Musíme se ale držet pokynů a naším cílem je skončit co nejlépe, tedy třinácté,“ řekla o klíčovém duelu Marčíková. Poražené družstvo má před sebou pouze utkání o umístění v první patnáctce.