HaDivadlo upravilo Čechova. Nový kus diváka varuje: Sežereš sám sebe

Brno - Kdo je hrdina a kdo záporná postava? ptá se brněnské HaDivadlo v rámci svého nového cyklu Hrdinové a monstra, který si připravilo pro letošní 39. sezónu. Začínají přitom klasickým kusem - představením Čechovovy prvotiny Platonov. Umělecký šéf divadla a režisér Marián Amsler ji ale vidí jinak, moderní adaptace tak dílo minulosti aktualizovala a přejmenovala na Sežereš sám sebe.

Vlastní úprava díla jednoho z nějvětších ruských autorů přináší otázky ztracených iluzí, skepse nebo touhy po sebezničení. „Hra za Čechovova života nikdy nevyšla. On ji ani nepojmenoval, nese jméno podle hlavní postavy. My jsme se snažili udělat hru současnější,“ poukázal režisér Marián Amsler. Komplikovaná milostná dilemata prochází inscenací jako červená nit.

"Člověk, když se narodí, má na vybranou jednu ze tří cest. Žádná další neexistuje: půjdeš napravo – sežerou tě vlci, půjdeš nalevo – sám sežereš vlky, půjdeš rovně – sežereš sám sebe…"

Z představení Sežereš sám sebe (Platonov)

„Ve hře jsou významné mezigenerační vztahy. Je tam boj mladší nastupující generace vůči těm starším, ale i vůči lenosti a určitému světonázoru,“ připomenul Amsler. Čechovova prvotina se tak svým způsobem stala i nadčasovým dílem. Inscenace si svou premiéru odbude tuto sobotu 26. října.

NO COMMENT: Sežereš sám sebe (zdroj: ČT24)

Nově nastudované představení Sežereš sám sebe je prvním v rámci nového cyklu divadelních her Hrdinové a monstra. Mezi další inscenace, které brněnské HaDivadlo připravuje patří nová úprava Maryši od bratří Mrštíků, Sen čarovné noci podle Shakespeara nebo Zámek od Franze Kafky.

Anton Pavlovič Čechov

Čechov byl ruský dramatik a prozaik. Na univerzitě v Moskvě vystudoval medicínu. Nejprve pracoval jako lékař a přispíval do humoristických časopisů. Od roku 1882 psal pro petrohradské noviny. Na svém statku u Moskvy ošetřoval rolníky zdarma; od jednoho ze svých pacientů se později nakazil tuberkulózou.

Už nemocný v roce 1890 podnikl cestu na Sibiř, aby psal o nucených pracích na vězeňském ostrově Sachalin. Jeho zpráva z cesty popisuje otřesný život vyhnanců v carské říši.

Roku 1901 se Čechov oženil s herečkou Olgou Knipperovou. Kvůli zhoršující se plicní tuberkulóze se přestěhoval do Jalty na Krymu. V létě 1904 odjel do německých lázní Badenweiler, kde 15. července zemřel. Je pohřben v Moskvě.

Zdroj: Wikipedia