Nevšední historii Blanenska představují čtyři nové výstavy

Blansko – V loňském roce opravený blanenský zámek začíná ožívat. Od ledna si tam návštěvníci můžou prohlédnout čtyři nové výstavy, které přináší historické zajímavosti z okolí Blanska. Představují objevitele, kteří se podíleli na prozkoumávání Moravského krasu, středověké hrady, litinové sochy a chemickou laboratoř barona Karla von Reichenbacha.

Právě chemická laboratoř je tím zřejmě největším lákadlem. Kromě toho, že si zde mohou děti vlastnoručně odlít ozdoby z parafínu, se návštěvníci podívají do prostor, které byly padesát let nepřístupné a jen náhodou objevené při rekonstrukci v roce 2007. „Chceme připomenout významnou osobnost barona Karla von Reichenbacha. Jako objevitel a vynálezce v Blansku mimo jiné objevil látku zvanou parafín,“ prozradila ředitelka Muzea Blanska Eva Nečasová.

Nejzajímavějším exponátem v celém muzeu je originální potápěčský skafandr Karla Divíška, který je součástí expozice o objevitelích Moravského krasu. „Měl přezdívku Tunál, potápěl se v Punkevních jeskyních a podílel se na jejich objevování a zpřístupňování,“ dodala Nečasová.

Vůbec poprvé historici ukazují na jednom místě podobu všech středověkých hradů Blanenska. Obrázky a modely představující stavby v době jejich největší slávy. „Jsou tady známé hrady, které turisté dobře znají, ale jsou zde také hrady, které možná překvapí. Třeba jeskynní hrad v Moravském krasu,“ uvedla Nečasová.

Hovoří Eva Nečasová (zdroj: ČT24)

Poslední novinkou na blanenském zámku je staronová expozice litinových figurálních plastik, kterým vévodí slavná pamětní deska císaře Josefa II. orajícího u Slavíkovic. Muzeum má otevřeno v zimním období od úterý do pátku a prohlídka trvá asi hodinu a půl.