Výstava nabízí možnost zakusit život handicapovaných

Hodonín – Jak se žije s handicapem, ukazuje stejnojmenná výstava v Masarykově muzeu v Hodoníně. Až do konce dubna nabídne návštěvníkům možnost zakusit na vlastní kůži, jak vypadá svět postižených a pomůcek, které jim pomáhají v každodenním životě – od historických až po ty soudobé.

Jak žijí nevidomí, neslyšící nebo lidé na vozíku? Výstava v Masarykově muzeu nabízí veřejnosti nejen exponáty k prohlédnutí, ale také k vyzkoušení. „Hlavně jsme se snažili, aby výstava byla co nejvíc interaktivní. Chceme, aby si lidé mohli vyzkoušet, jak handicapovaní lidé žijí,“ popsala záměr výstavy pedagožka Michaela Horká. 

Návštěvníci si tak mohou projít trasu za pomocí slepecké hole nebo si na vlastní kůži vyzkoušet jízdu na invalidním vozíku, kde jim cestu zkomplikují překážky, které postižení denně zdolávají – silniční retardéry, dveře, výjezd po kolejnicích, sjezd po plošině. „Já jsem nikdy nepředpokládal, že to mají postižení jednoduché. Ale když si to člověk zkusí sám, tak to ucítí v reálu,“ svěřil se návštěvník výstavy Michal Oliva, který si trasu na vozíku vyzkoušel.

NO COMMENT: Výstava kompenzačních pomůcek (zdroj: ČT24)

Na výstavě jsou zastoupeny kromě historických exponátů také současné pomůcky, které pomáhají handicapovaným k plnohodnotnějšímu životu. Je možné si vyzkoušet videotelefony pro neslyšící, nebo „mluvící“ počítače pro slabozraké a nevidomé. Život postižených ovšem nejsou jen samé obtíže, handicapovaní se umějí bavit stejně jako zdraví lidé. Mají proto například své vlastní upravené verze společenských her – pexeso pro neslyšící nebo speciální Člověče, nezlob se pro nevidomé.

Výstava „Jak se žije s handicapem?“ se koná v Masarykově muzeu v Hodoníně od 16. února do 1. dubna. Vstupné na výstavu je 30 korun, zlevněné za polovinu.

  • Nevidomí mají i vlastní verzi Člověče, nezlob se zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3328/332775.jpg
  • Ukázka Brailova písma zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3328/332776.jpg
  • Na výstavě jsou i historické pomůcky zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3328/332777.jpg
  • Handicapovaným pomáhá i technika zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/34/3328/332781.jpg