Národní divadlo v Brně uvádí hru o obléhání města Švédy

Brno - Černá Madona brněnská, to je název nové hry, jejíž premiéru dnes večer uvede Národní divadlo v Brně. Dramatický příběh se odehrává v době obléhání Brna švédskými vojsky pod vedením obávaného generála Torstensona. Divadelníci se hrou snaží vzkřísit legendu o Černé Madoně, která Brňanům v roce 1645 údajně pomohla ubránit město před útoky. Režie hry se ujal umělecký šéf činoherní scény divadla Zdeněk Plachý.

15. srpen 1645 se do kroniky Brna zapsal jako slavný den, kdy město vyhnalo vojska švédského generála Torstensona. Jihomoravskou metropoli obléhala 110 dní a proti Brňanům byla v mnohonásobné přesile. Přesto se Brňanům podařilo útoky odvrátit. Obráncům města podle pověsti pomohla Panna Marie, která se jim toho dne zjevila na obloze. Touto legendou se inspirovali tvůrci nové hry brněnského Národního divadla.

„Příběh se jmenuje podle obrazu Panny Marie Svatotomské - patronky města, Černé Madony brněnské. Říká se, že ten obraz má čarovné účinky. Je s ním spojeno mnoho zázraků. Ukazuje se ale, že tento slavný příběh dnes zná velice málo Brňanů,“ uvedl režisér Zdeněk Plachý. S nápadem ztvárnit legendu divadelníky oslovil primátor Roman Onderka.

NO COMMENT: Ukázka z divadelní hry Černá Madona brněnská (zdroj: ČT24)

Na přípravě hry tvůrci spolupracovali s několika historiky. Nepůjde však jen o zachycení historické události, jak ji popisují učebnice. „Součástí příběhu jsou reálné historické postavy, ale také postavy smyšlené, které tam vnášejí dramatické napětí, dodávají příběhu na romantičnosti,“ prozradil Plachý. „Zároveň jsme se snažili příběh pojmout tak, aby to nebyl jednostranný pohled jen z hlediska Brňanů, ale chtěli jsme ukázat, jaké problémy řešili také Švédi, že to ani oni neměli vůbec snadné,“ doplnil.

Příprava hry, kterou Plachý nazývá „velkoformátovou“, rozhodně nebyla náročná jen z hlediska pátrání v historických pramenech. Představí se v ní téměř celý soubor Mahenovy činoherní scény. Například generála Torstensona ztvárnil Jan Grygar, na plukovníka de Souches se diváci mohou těšit v podání herce Martina Slámy.

Spoluautorem a dramaturgem představení je Marek Hladký. Scénu navrhl scénograf a současný ředitel divadla Daniel Dvořák.

Režisér Zdeněk Plachý o nové hře Černá Madona brněnská (zdroj: ČT24)