Medvědím dvojčatům z brněnské zoo se daří dobře

Brno – Malým medvíďatům, která na konci ledna přivedla na svět medvědice Kamčatka, se daří dobře. Dva týdny stará mláďata jsou zatím stále s matkou v porodním boxu, kam může veřejnost nahlédnout pomocí online přenosu. Půjde-li vše dobře, mohla by samice svá medvíďata z brlohu vyvést zhruba za osm až deset týdnů.

„Kamčatka se má dobře, vzorně o mláďátka pečuje. Neustále je zahřívá a upravuje hnízdo,“ popsala zooložka z brněnské zahrady Lenka Polačiková. Medvědice je s mláďaty zatím v izolaci porodního boxu. Klid je pro medvědí mámu důležitý, ve stresu by totiž mohla své potomky zahubit.

Rodinka je pod stálým dohledem chovatelů, kteří ji sledují pomocí speciální kamery a zvukového systému zavedeného přímo do porodního boxu. "Hlasité zvuky a při troše štěstí i obrysy dvou malých medvídků mohou zahlédnout i návštěvníci našeho webu, kam jsem umístili online přenos," uvedla mluvčí Zoo Brno Lucie Kapounová. 

  • wmv 329595 » NO COMMENT: Kamčatka upravuje mláďatům hnízdo

Medvíďata mezitím v péči své mámy utěšeně rostou. „Porodní váha u medvědů bývá uváděna mezi 400 až 575 gramy. Váhu našich medvíďat po dvou týdnech odhadujeme zhruba na 800 gramů,“ řekla Polačiková. Mláďata jsou zatím stále slepá, oči by měla poprvé otevřít zhruba v jednom měsíci. Medvěd hnědý obecně opouští s mláďaty brloh mezi třetím až čtvrtým měsícem po porodu. „Kdy se tak stane v případě Kamčatky, uvidíme,“ dodala zooložka. 

V brněnské zoologické zahradě už se taky pomalu začíná uvažovat o budoucích jménech pro medvíďata. „Určitě bychom rádi do výběru jmen pro mláďata zapojili veřejnost. V tuto chvíli pracujeme na tom, jakým způsobem to udělat. Hlavní ovšem bude zjistit, jakého pohlaví méďové jsou. Do té doby můžeme opravdu jen tipovat, jaká jména by jim slušela,“ uvedla Kapounová. Veřejnost mohla jména vybírat už v roce 2008, kdy se v brněnské zoo křtila dvě lední medvíďata. Medvědí dvojčata tehdy dostala jména Tom a Bill. 

Jak medvíďata porostou

Porodní váha: 400 – 575 g

Průměrná váha 1. měsíc: 1 700 g

Průměrná váha 2. měsíc: 4 300 g

Průměrná váha 3. měsíc: 7 400 – 15 000 g

Otevření očí: 25. – 35. den

První zub: 35. – 40. den

První pokus o chůzi: 45. – 55. den

Příjem pevné potravy: 75. – 90. den

Zdroj: „EAZA Ursid Husbandry Guidelines", vypracováno v Zoo Kolín.

  • 162683 » Medvědice Kamčatka přivedla na svět mláďata
  • 159515 » Jak bydlí Kamčatka s Jelizarem
  • 157795 » Kamčatka a Jelizar budou stát brněnskou ZOO dvě zebry
  • 156399 » Brněnská ZOO se připravuje na možný porod medvědice Kamčatky
  • 155301 » Brněnská ZOO se raduje, medvědice Kamčatka je zřejmě březí