Virgin Orbit miliardáře Bransona propouští a hrozí koncem. Nedokázala splnit základní cíle

Vesmírná společnost Virgin Orbit britského miliardáře Richarda Bransona propustí nejméně 85 procent zaměstnanců. Firma o tom informovala v oznámení pro americkou Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC). Podle amerických médií v brzké době zastaví činnost. Stanici BBC společnost na žádost o komentář bezprostředně neodpověděla.

Firma už 16. března oznámila dočasné zastavení činnosti a poslala téměř všechny zaměstnance na neplacené volno. Hart při informování zaměstnanců o zahájení neplaceného volna uvedl, že cílem opatření je získat čas na dokončení nového investičního plánu. „Virgin Orbit od 16. března 2023 zahajuje celopodnikovou provozní pauzu a v příštích týdnech poskytne aktuální informace o dalším provozu,“ konstatovala firma.

„Nemáme jinou možnost než provést okamžité, dramatické a nesmírně bolestivé změny,“ řekl podle CNBC na setkání se zaměstnanci šéf Virgin Orbit Dan Hart. Akcie firmy na oznámení zareagovaly poklesem zhruba o 45 procent.

Teď ve sdělení pro americkou burzovní komisi uvedla, že se rozhodla snížit výdaje vzhledem k neschopnosti zajistit si smysluplné financování. Propouštění se dotkne přibližně 675 zaměstnanců, kteří „působí ve všech oblastech společnosti“.

Podle informací Sky News firma zatím sice pokračuje v jednáních s „malým počtem“ potenciálních investorů, ale současně se už chystá na hrozící platební neschopnost. S plánováním tohoto kroku jí podle médií pomáhají poradenské firmy Alvarez & Marsal a Ducera, které se specializují na firemní restrukturalizace.

Společnost selhala v zásadním kroku

Analytici uvádějí, že hlavní příčinou problémů společnosti bylo selhání lednového startu. Cílem mise bylo dostat devět malých satelitů na nízkou oběžnou dráhu Země z Newquay v britském Cornwallu.

Raketu vypustil speciálně upravený Boeing 747, později se ale projevila technická anomálie a družice, které raketa nesla, se nemohly uvolnit a byly ztraceny. Letoun 747, nazvaný Cosmic Girl, se bezpečně vrátil na základnu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Firma vinu přičítá uvolnění palivového filtru rakety při startu, což způsobilo přehřátí jednoho z motorů. Virgin Orbit uvádí, že vyšetřování se chýlí ke konci a že další raketa s potřebnou úpravou je v závěrečné fázi montáže a testování. Je ale otázkou, jestli ještě někdy pod vlajkou této společnosti vzlétne.

Události ČT: Nepovedený start mise Virgin Orbit (zdroj: ČT24)

Společnost nedokázala za celou dobu své existence prokázat, že je schopná svého hlavního poslání, tedy vynášení nákladu v podobě družic na oběžnou dráhu. Hledala proto i další druhy příjmů, které nijak nesouvisely s jejím hlavním obsahem.

Například v reakci na pandemii covidu počátkem roku 2020 Virgin Orbit oznámila, že se stala partnerem Kalifornské univerzity v Irvine a Texaské univerzity v Austinu v novém podniku, který se zabývá výrobou zjednodušených mechanických ventilátorů pro částečně zotavené pacienty a pacienty, kteří nejsou v intenzivní péči.