Čína dokončila konkurenta Mezinárodní vesmírné stanice. Do kosmu poletí na jaře

Základní modul připravované čínské orbitální stanice, nazvaný Tchien-che (Nebeská harmonie), prošel předletovými kontrolami a v nadcházejících měsících by měl být vypuštěn. Napsal to portál Space.com s odvoláním na informace čínských kosmických úřadů.

Vybudování stanice bude další významný milník v programu vesmírného výzkumu Číny poté, co byla ve čtvrtek úspěšně navedena na orbitu kolem Marsu její sonda Tchien-wen. Ta má v květnu na povrch rudé planety spustit robotické vozítko. Pokud se přistání podaří a rover začne pracovat, stane se Čína teprve druhou zemí po USA, jež dokáže na Marsu provozovat takového automatického výzkumníka.

Dokončená stanice
Zdroj: China Manned Space Agency

Tchien-che bude základní obytnou sekcí pro tříčlennou posádku, jež by měla stanici navštěvovat po dobu až šesti měsíců. Modul bude zajišťovat energii a pohon pro celý orbitální komplex, který by měly tvořit ještě dva experimentální moduly.

Pozdější připojení těchto modulů umožní spojovací uzel na Tchien-che, který bude využíván i k zakotvení pilotovaných a nákladních lodí Šen-čou a Tchien-čou. Uzel poskytne také přechodovou komoru pro výstupy astronautů ven ze stanice.

Vznikne na jaře

Základní modul, dlouhý 18 metrů a s hmotností 24 tun, vynese z čínského kosmického střediska Wen-čchang na ostrově Chaj-nan raketa Dlouhý pochod 5B. Testovací fáze tohoto raketového nosiče jsou podle Číňanů již v závěrečné fázi a jeho části by měly být brzy přepravené do Weng-čchangu.

Čína nesdělila časový harmonogram misí k nové stanici, uvedla jen, že by se měly uskutečnit na jaře. Portál Space.com poukázal na to, že předchozí starty raket Dlouhý pochod 5 se neuskutečnily dříve než za dva měsíce po přepravení jejich částí do střediska Wen-čchang.

Brzy po umístění Tchien-che na oběžné dráze by k modulu měla podle dostupných informací odletět nákladní loď Tchien-čou-2. Teprve poté se tam vypraví v lodi Šen-čou-12 první posádka, kterou by měla vynést raketa Dlouhý pochod 2F ze státního kosmického střediska Ťiou-čchüan v poušti Gobi.

Čínská naděje

Čína plánuje v letech 2021 a 2022 k dokončení svého orbitálního komplexu jedenáct misí. To zahrnuje vypuštění tří modulů, čtyři zásobovací lety nákladních lodí Tchien-čou a čtyři cesty posádek loděmi Šen-čou.

Dokončená stanice
Zdroj: China Manned Space Agency

Dokončená čínská orbitální stanice bude mít přibližně pětinovou hmotnost ve srovnání s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS), což je projekt, z něhož Spojené státy Čínu vyloučily, poznamenal Space.com.