Elon Musk oznámil, že Tesla bude mít do konce roku plně autonomní auta

Zakladatel automobilky Tesla Elon Musk ve čtvrtek oznámil, že do konce roku bude mít tato společnost plně autonomní vozidla – tedy že dosáhne takzvané „Úrovně 5“. Musk stejný cíl ale předpovídal v minulosti už několikrát.

Elon Musk oznámil tento cíl ve zprávě pro šanghajský technologický veletrh. „Jsem si extrémně jistý, že úroveň 5, tedy v podstatě kompletní autonomnost, je reálná – a myslím, že tady bude velmi brzy,“ uvedl podnikatel. Realistickým datem je podle něj konec letošního roku: „Věřím, že základní funkcionalitu budeme mít dokončenou tento rok,“ citovala ho agentura AFP.


Podobné předpovědi nicméně Musk pronesl v minulých letech vícekrát; predikoval, že Tesla dosáhne této úrovně samostatnosti aut už roku 2017. Vloni zase toto datum spojoval s počátkem roku 2020.

Úroveň 5 je maximální možná – vozidlo už k ovládání vůbec nepotřebuje řidiče, plně si poradí samo se všemi nástrahami dopravy. Nižší úrovně vyžadují jistý díl lidské práce, ale „řidič“ automobilu s pátou úrovní autonomie může za jízdy klidně spát.

Tesla se snaží o to, aby dostala na trh plně autonomní vozy co nejdříve – proti konkurenci, kterou představují jak klasické automobilky, tak i firmy jako Waymo nebo Uber.

Tesla kraluje

Tesla v posledních týdnech pozitivně překvapuje investory. Dodala za druhé čtvrtletí na trh 90 650 aut, čímž výrazně překonala odhady. Navzdory tomu, že velkou část ekonomických aktivit bylo kvůli šíření koronaviru nutné zastavit, automobilce odbyt meziročně klesl jen o 4,8 procenta. Analytici přitom odhadovali, že Tesla na trh ve druhém čtvrtletí dodá jen 74 130 aut.

Solidní počet dodaných aut zvyšuje podle odborníků pravděpodobnost, že Tesla vykáže za druhé čtvrtletí zisk. Bylo by to poprvé, co by automobilka měla čtyři ziskové kvartály za sebou.

„Z 90 tisíc dodaných aut v prostředí karanténních opatření padá čelist,“ konstatoval analytik Daniel Ives ze společnosti Wedbush. Tesla investory překvapila už výsledkem v letošním prvním čtvrtletí, kdy dodala 88 400 vozů. To bylo o 40 procent více než ve stejném období loni a nejvíce za jakékoliv první čtvrtletí.

Skokový nárůst akcií Tesly, jejichž hodnota se od začátku roku více než zdvojnásobila, podle analytiků vyjadřuje důvěru, jakou investoři vkládají do budoucnosti elektrických vozů. A také je dokladem toho, že Tesla se z okrajového výrobce změnila ve světového lídra ve výrobě aut šetrných k životnímu prostředí.

Tesla už předstihla japonskou Toyotu a stala se největší automobilkou světa z hlediska tržní hodnoty.