Vědci objevili vůbec nejmenšího dinosaura. Byl velký jako dnešní kolibřík

Paleontologové objevili v Myanmaru drobnou lebku podobnou ptačí, která mohla patřit vůbec nejmenšímu známému druhu dinosaura. Dostal jméno Oculudentavis khaungraae.

Lebku pozoruhodného tvora vědci našli náhodou, zalitou v myanmarském jantaru. Detaily museli studovat pomocí přístrojů s vysokým rozlišením a pokoušeli se zjistit, jakému tvoru lebka patřila.

Na první pohled sice připomínala spíše dnešního ptáka, výzkum ale ukázal, že má řadu znaků pozoruhodně podobných moderním ještěrům a především se na ní povedlo najít několik náznaků toho, že byla vybavena zuby.

Sken hlavy „dinosauřího kolibříka“
Zdroj: Scripps College

Výjimečný objev v jantaru

Podle paleontologů se jedná o zcela unikátního tvora, který se zřejmě pohyboval na úzké linii mezi ptáky a dinosaury. Současně jde prokazatelně o dospělého jednice. Co do velikosti odpovídal dnešnímu kolibříkovi kalyptě nejmenší (jednomu z nejmenších žijících ptáků), měřil přibližně pět centimetrů a vážil asi kolem dvou gramů.

„Že se obratlovci dochovají v jantaru, to je samo o sobě výjimečné. A poskytuje nám to okno do světa dinosaurů těch nejmenších rozměrů,“ popsal jedinečnost objevu jeho autor Lars Schmitz.