Umělá inteligence rozpohybovala Monu Lisu. Takhle by se smála La Gioconda

Technologie nazývaná deepfake je schopná vytvářet zcela realistická videa lidí, předmětů i situací, které neexistují, nebo je ukazovat v jiných kontextech. Programátoři nyní ukázali demonstraci se slavnou Monou Lisou.

Umělá inteligence vytvořila video Mony Lisy a mnoha slavných osobností z databáze 7000 snímků celebrit na webu Youtube. Algoritmus zmapoval vlastnosti obličeje i pohyby tváře a pak dokázal na jejich základě rozpohybovat tváře z fotografií nebo obrazů:

Jak je vidět na videu, mnohdy je výsledek podařený, u jiných tváří se to příliš nepovedlo – to je příklad rekonstrukce Marylin Monroe.

Projekt vznikl ve výzkumné laboratoři v Moskvě, kde se zkoumají nejrůznější aspekty umělých inteligencí. Video vzbudilo velkou pozornost na sociálních sítích. Komentáře ho mnohdy označují jako znepokojivé, například „jako by se nám právě před očima rodil Skynet“, s narážkou na filmovou sérii Terminátor.

Co jsou deepfake videa

Nové formě dezinformací se říká deepfake, počeštěný výraz pro tyto pokročilé videomontáže zatím neexistuje. Iluze na takových videích je takřka dokonalá.

K nejznámějším příkladům patří projev bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy. Na jedné straně monitoru je exprezident Obama, na té druhé video upravené pomocí počítačového algoritmu. Rozeznat je od sebe zvládne málokdo:

„Věděl jsem, že je to možné, ale nebyl jsem si jistý, že to bude skutečně fungovat. Když jsem viděl, že ano, říkal jsem si: Tohle je šílené,“ prohlásil autor videa Jared Sosa.

Umělá inteligence mění pravidla hry

Dříve tyto snahy narážely na výpočetní kapacitu počítačů, ale díky algoritmům se tento problém podařilo překonat. Několik měsíců týmové práce zvládne program v řádu hodin. Stačí nahrát záběry a sehnat fotky, kterými chce autor svou „oběť“ nahradit. Umělá inteligence vše propočítá a vymění. Takzvaná neuronová síť totiž během procesu zpracuje data o tvaru obličeje i o mimice. Nasbíraná data pak sama promítne přímo do záznamu.

Internetem se nejdřív šířily takto vytvořené vtipy nebo pornografie. Uživatelé třeba dosadili Johna Travoltu snad do každého známějšího filmu. Trend výměny obličejů ale postupně dorazil i do politiky. V budoucnu by tak mohl ovlivnit volby nebo i válečné konflikty, varuje řada expertů.

Podvod je navíc možné odhalit jen díky drobným detailům. Umělá inteligence například ještě neumí přirozeně mrkat. Je ale jen otázka času, než dokáže napodobit i tento lidský pohyb.