Čeští vědci střílí laserem do meteoritů. Chtějí odhalit složení padajících hvězd

Čeští vědci chtějí odhalit složení padajících hvězd (zdroj: ČT24)

Střelba výkonným laserem do vzácných meteoritů je jedinečným experimentem českých vědců. Pokus by mohl vyústit v novou metodu, jak rychleji zjišťovat chemické složení padajících hvězd. Díky tomu by pak vědci mohli lépe porozumět i struktuře a historii naší sluneční soustavy.

Vědci v laboratoři ostřelují desítky meteoritů z celého světa. Mezi vzorky mají například úlomek známého čeljabinského meteoritu nebo kámen z Měsíce.

Pod palbou čtyřicetigigawattového laseru dosahuje teplota deset tisíc stupňů a hornina se odpařuje. Díky tomu chtějí vědci ověřit metodu, která by umožnila mnohem přesněji určovat chemické složení meteorů hořících při průletu zemskou atmosférou.

Při tření v atmosféře i při působení laseru v laboratoři totiž odpařovaný materiál září. Rozkladem světla a pomocí takzvaných spektrálních čar umí astronomové vyjmenovat, jaké prvky vzorek přesně obsahuje. „Je ale velice složité na základě spekter meteorů zjistit, kolik tam těch jednotlivých prvků je,“ řekl ČT Martin Ferus z oddělení spektroskopie Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR.

Tuto slabinu nyní chtějí vědci odstranit. Při aktuálních pokusech s laserem znají složení vzorků dopředu a vědí tak přesně, co hledají. V chaotických datech ze spektrálních čar mohou díky tomu najít vzory typické pro různé druhy těles s různým zastoupením prvků.

„Je to něco jako otisk prstu. My jenom musíme najít klíč, jakým způsobem ty otisky prstu ztotožnit a říct – ano, tento letící meteor má spektrální otisk jako jeden z těchto meteoritů, které tady máme třeba vyrovnané na stole,“ vysvětlil Ferus.

Výsledkem pokusů má být katalog, ve kterém bude možné najít, kterému typu tělesa odpovídá světlo jakékoli právě pozorované padající hvězdy. Bude tak jasné i její složení.