Termiti vybuchují pro obecné blaho, ukazuje oceněný český film

Termiti jsou fascinující tvorové. Ukázal to dokumentární filmu, jenž vyhrál soutěžní část akce Life Sciences Film Festival. Festival, který pořádá Česká zemědělská univerzita v Praze, představil nejlepší dokumentární snímky ze světa přírodních věd.

Celkem se na něm bude promítat  36 dokumentárních filmů a už ve čtvrtek odborná porota vyhlásila vítěze soutěžní části. Stal se jím Jan Hošek s filmem Svět podle termitů. Podívejte se na ukázku:

Termiti jsou evolučně prastarou skupinou, jejich přímými příbuznými jsou švábi – nepleťte si termity s mravenci, protože ti mají zase blíže ke včelám. „Pokud jste si mysleli, že jsou mravenci kdovíjací frajeři, proti termitům jsou celkem břídilové. Složitá termití společenství totiž na světě existují o miliony let déle a jejich evoluční strategie je o to propracovanější,“ uvádí anotace filmu.

  • Koná se 16.–20. 10. 2017
    Jde o mezinárodní festival dokumentárních filmů ze světa tzv. živých věd
    Letos probíhá již jeho 7. ročník
    Pořádá ho Česká zemědělská univerzita
    Letos představí 36 filmů, z toho 6 bude oceněno
    Projekce všech filmů bude v pátek 20. 10.

Proti obrněným tělům mravenců mají termiti jednu nevýhodu: jejich tělíčka jsou měkká a proti predátorům většinou nemají šanci. Proto se jejich život odehrává v skrytu v systému nadzemních nebo podzemních chodbiček. Jejich potravou je rostlinná hmota ve všech fázích dekompozice – termití společenstvo nemá problém zlikvidovat celý padlý strom či dřevěný dům – a nestrávené látky se v termitích výkalech vrací do půdy, odkud jednoduché látky vstřebávají další stromy a rostliny. A protože je termitů tolik, fungují v tropických pralesech jako enormně efektivní recyklační jednotka, bez které by se celý systém neobešel. 

Ovšem termiti nejsou zajímaví jen tím, jak rychle dovedou máchnout kusadly. V dokumentu jsou k vidění i jedinci, kteří se při napadení obětují pro společenství, a jednoduše vybouchnou. Dozvíte se, jak funguje kastovní systém uvnitř termitiště, jak se počítá hustota výskytu termitů na daném území a zjistíte, že prvními zemědělci na planetě byli… Hádejte.