Technologická agentura rozdala ceny za výzkum s využitím v praxi

Ceny Technologické agentury ČR převzali řešitelé čtyř výzkumných a vývojových projektů, které v minulosti agentura finančně podpořila a které už mají konkrétní výsledky v praxi. Mezi oceněnými je firma vyrábějící endoprotézy, společnost vyvíjející řezné nástroje, výrobce chytrých textilií a skupina vývojářů, kteří vymysleli metodu pro sledování změn materiálů v čase.

Každý z projektů dostal cenu za jinou oblast. „Udělujeme je v kategoriích Řešení pro kvalitu života, Ekonomický přínos, Užitečnost řešení a Originalita řešení. Odborná porota vybírala z 38 projektů, které postoupily do užšího výběru ze stovek projektů, které naše agentura finančně podpořila,“ uvedl předseda agentury Petr Očko.

Nejkonkrétnější výsledky přinesl vývoj speciální endoprotézy stehenní kosti pro děti, o nějž se zasloužila kladenská firma Beznoska a Masarykova univerzita. Endoprotéza je unikátní v tom, že její komponenty se dají prodlužovat podle toho, jak dítě roste. Konstruktér David Sitte uvedl, že nyní ji mají dvě děti, osmiletý chlapec a šestnáctiletá dívka.

Tento projekt získal také ocenění Český nápad, o jehož udělení hlasovali účastníci galavečera přímo na místě.

Na dalším z projektů, oceněném za vývoj a výrobu chytrých textilií, se podílela společnost VÚB z Ústí nad Orlicí a Technická univerzita v Liberci. Oblečení z tohoto materiálu je antibakteriální a má termoregulační a termoizolační účinky. Miroslav Tichý z VÚB řekl v rozhovoru pro ČTK, že původním záměrem byl vývoj materiálu pro bezpečnostní složky, postupně se ale ukázalo, že řešení je vhodné i pro outdoorové aktivity. „Výrobky jsme testovali v náročných podmínkách, třeba při výstupu na Sněžku nebo ve Skalistých horách,“ uvedl a dodal, že termoprádlo z tohoto materiálu využijí v nejbližší době i výzkumníci na české vědecké stanici J. G. Mendela v Antarktidě.

Technologická agentura je státní instituce, která rozděluje peníze na aplikovaný výzkum a vývoj. Přijímá a hodnotí projekty a rozhoduje o jejich podpoře. V minulosti podpořila například vývoj vakcíny proti borelióze, návrh motoru na stlačený plyn do lokomotiv nebo nanotechnologii, která umožní zjistit nebezpečné látky v ovzduší.