Zázračné tantrické kořínky uhranuly svět. Zákazníci dostávají neúčinné varaní penisy

Hatha Jodi je údajně indická rostlina, jejíž kořeny připomínají člověka s roztaženýma rukama. Nejčastěji roste ve střední oblasti Indie, v Madhjapradéši, tvrdí její prodejci. A je v současné době extrémně oblíbená u milovníků alternativní medicíny a okultismu.

Prodává se především elektronicky, přes weby, jako je eBay, Amazon nebo čínský Alibaba. Tato rostlina je údajně extrémně vzácná a tedy i drahá – jeden kořínek stojí až 4500 korun. Rostlinka má mít spoustu léčivých až magických účinků: má zvyšovat krásu, léčit řadu nemocí, ale také údajně pomáhá vyhrávat soudní spory nebo přináší svým uživatelům lásku.

Teď ale vědci z organizace World Animal Protection ve spolupráci s anglickou Manchester Metropolitan University odhalili, že tento příběh má odvrácenou stránku: ve skutečnosti pochází tyto „kořínky“ ze sušených varaních penisů. A pochopitelně nefungují - žádná látka v nich obsažená nemá jediný ze slibovaných účinků.

Jak funguje byznys se zázračnou rostlinou

Pytláci loví v Indii spoustu druhů varanů, připravují je o jejich hemipenisy – vlastně dvojitý penis, který je pro tato zvířata typický. Podle ekologů, kteří tento podvod odhalili, není většina varanů zabita ještě před samotným zákrokem, protože by to zabránilo jejich lovcům odebrat jim pohlavní orgány. „Varani jsou během odstraňování genitálií ještě naživu,“ uvádí zpráva, kterou World Animal Protection vydala.

Pohlavní orgány totiž mají ukryté v těle, aby se vysunuly ven, je potřeba je podráždit – a tak je pytláci pálí rozžhaveným železem.

  • Hemipenis je jedna část pářícího orgánu samců šupinatých plazů – hadů, ještěrů a dvouplazů. Pohlavní orgán šupinatých se tedy skládá ze dvou hemipenisů. Hemipenisy mají různé tvary (podle druhové příslušnosti) a většinou bývají opatřeny různými výrůstky a háčky, které slouží k přichycení ke kloace samice. Oba hemipenisy jsou uložené v kapsách za kloakou. Díky tomu mívají samci zesílený kořen ocasu a tento znak je u některých druhů dobrým vodítkem k určení pohlaví zvířete. Při kopulaci samec současně používá pouze jeden z hemipenisů, a to ten, který je samici blíže. Jsou známy případy, kdy samci během páření hemipenisy střídají. Hemipenis nemá žádný kanálek na vedení spermatu. K tomu účelu slouží postranní žlábek – Sulcus spermaticus.


Když se hemipenisy vysunou, pytláci je odříznou a suší je na slunci, dokud nepřipomínají lidské ruce. Varani nejčastěji na tato zranění umírají. Jiné kusy „zázračné květiny“ byly ještě horší podvod – šlo o pouhé plastové kopie varaních penisů.

Autoři práce zaznamenali strmě stoupající zájem o rostlinku; pokud se ho nepodaří snížit, bude to mít na populace varanů v Indii značný dopad.

V této zemi žijí čtyři druhy varanů – varan bengálský, skvrnitý, pustinný a žlutavý. Všechny čtyři se potýkají se ztrátou původních stanovišť, stávají se stále více ohroženými.