Ještě letos začnou v Dubaji létat taxíky-drony

Dubaj je živoucí paradox; město v poušti, které má vlastní krytou sjezdovku, nejvyšší dům světa – a nyní zřizuje službu létajících bezpilotních taxíků.

V červenci roku 2017 začne v Dubaji fungovat první taxislužba, v níž budou pasažéry dopravovat létající drony.

Jde o čínské drony Ehang 184, které byly již pro toto použití testovány a schváleny. Vyrábí je pekingská společnost Yi-Hang Creation Science and Technology Corporation a jde o jedny z nejpokročilejších komerčních dronů, které v současné době existují.

Každý může nést jednoho dospělého člověka o maximální hmotnosti 110 kilogramů. V podstatě jde jen o zvětšenou kvadrokoptéru – tedy nejrozšířenější koncept drona. Se čtyřmi rotory a velkou elektrickou baterií má dostatek sil na to, aby rychlostí až 50 kilometrů za hodinu odnesla cestujícího na vzdálenost až 45 kilometrů.

Stroj je do značné míry autonomní. Sice ho na dálku řídí centrála, ale umí se také rozhodovat sám, a to jak v běžné, tak i krizové situaci. Sám naviguje, sám se vyhýbá překážkám a sám zvládá i oba nejsložitější manévry v letu: vzlétnutí i přistání.

Bezpečnost nade vše?

Celý systém by měl být nastavený tak, aby nemohlo dojít k nehodě, která by logicky byla mnohem horší než u klasického pozemního taxíku. Dubajské úřady už testovaly, jak se dron chová v městském prostředí a podle všech výsledků se zdá, že stroj je dostatečně bezpečný. Dron by navíc neměl být používán masově, jeho služby budou moci využívat pouze VIP hosté – jeho hlavní trasa povede od letiště do městského centra.

Výrobce si od tohoto použití slibuje, že otestuje schopnosti drona v praxi. Možnosti jeho využití jsou totiž i v mnoha jiných oborech, například jako létající sanitky nebo v armádě.