Antilopy s rohy jako šamšír se vrací do volné přírody. I když vyhynuly před 20 lety

Přímorožec šavlorohý je v přírodě vyhynulý sudokopytník, který dostal novou naději. Přes dvacet exemplářů tohoto krásného zvířete bylo vypuštěno za přísných bezpečnostních opatření do přírodní rezervace v Čadu.

  • Šamšír je perská šavle zejména u špičky značně zakřivená, jednosečná, jednoruční. Někdy se jí v našem prostředí říká také scimitar.

V polovině ledna 2017 vyběhlo stádo 23 přímorožců šavlorohých do savany. Připojili se ke skupině 25 přímorožců, která v Čadu žije od srpna roku 2016. Je to poprvé za více než 30 let, co se tato zvířata po afrických stepích prohánějí.

Ve volné přírodě byli vyhubeni na konci 20. století, jejich vymírání však začalo již mnohem dříve. Celá staletí byli loveni domorodci pro maso, když do Afriky dorazili Evropané, oblíbili si jejich rohy.

Všichni přímorožci, kteří teď v Čadu v rezervaci Ouadi Rimé-Ouadi Achim žijí, jsou vybaveni GPSkami, aby ochránci vždy přesně věděli, kde se pohybují a jak se chovají. Tato data jsou nesmírně důležitá nejen pro bezpečnost přímorožců, ale především pro jejich další reintrodukci do volné přírody. Zatím se zdá, že vše probíhá ještě lépe, než ochránci plánovali – všechna zvířata jsou zdravá a zdá se, že se na nové prostředí skvěle adaptovala. A dokonce se už jedné ze samic vypuštěných do přírody narodilo zdravé mládě.

Plán na jejich záchranu a návrat do volné přírody spočívá ve vytvoření stáda o nejméně 500 kusech v průběhu příštích pěti let. Součástí programu jsou ozbrojení strážci i biologové.

Jak zachránit celý druh

Přímorožci šavlorozí měli štěstí v neštěstí. Přestože v přírodě vyhynuli, jsou natolik působiví a majestátní, že se je podařilo uchovat v mnoha zoologických zahradách, parcích a rančích. Několik tisíc kusů v lidské péči znamená, že není problém najít dostatek geneticky kvalitních kusů pro vznik nové skupiny v přírodě. První záchranné plány vznikly již v 60. letech 20. století.


Přímorožci také mohou v Čadu těžit z další jinak negativní změny – v tamní přírodě již téměř vyhynuli lvi i gepardi, jinak jediní přirození nepřátelé této až dvousetkilové antilopy.
Na návratu přímorožců pracovaly stovky expertů z mnoha států i nadnárodních institucí.