Jak se ve vesmíru pěstuje salát? Teď si to může vyzkoušet kdokoliv

Na konci listopadu 2016 poprvé sklidili na Mezinárodní vesmírné stanici salát – v rámci experimentu, který má astronautům zajistit živiny.

NASA chce tento důležitý experiment veřejnosti ještě více přiblížit, a tak vyvinula počítačovou hru, kde si každý může vyzkoušet, jaké to je, pěstovat bez gravitace salát.

Samotný experiment byl tak významný především proto, že z člověka udělal ve vesmíru nejen konzumenta, ale také producenta. O šest rostlinek salátu se postaral americký astronaut Shane Kimbrough, jemuž pomáhali s teoretickými radami experti ze Země.

 
Na ISS se pěstují rostlinky červeného římského salátu, neboli lociky seté. Tato listová zelenina je nejen ideálním zdrojem živin, ale navíc skvěle snáší výjimečné podmínky, jež na ISS panují. Nejvíc pomoci astronaut potřeboval hned na začátku experimentu, kdy udělal několik začátečnických chyb. „Během prvního týdne dostávaly sazeničky příliš mnoho vody,“ popsala problém vedoucí tohoto projektu Nicole Dufourová. „Kvůli tomu rostly zpočátku o něco pomaleji, ale poté, co jsme Kimbroughovi poradili, aby větrákem vysušil vlhkost, se vzpamatovaly.“

Všechny tyto peripetie i radost ze sklizně teď mohou všichni, kdo chtějí, vyzkoušet sami – a navíc si ještě projít Mezinárodní vesmírnou stanici. Vše pochopitelně jen virtuálně, v rámci počítačové hry.

Jmenuje se NASA Science Investigations: Plant Growth a umožňuje dokonce ještě víc, než mohou dělat dnešní „zemědělci“ na ISS. Potravin na pěstování je víc a jsou různorodější. Hra ale především ukazuje detailně, jak to vypadá na Mezinárodní vesmírné stanici; NASA tvrdí, že každá krabice a každý šroubek jsou umístěné zcela realisticky.