Lidem po mrtvici by mohla pomoci „zvuková navigace“ pro mozek

Nová metoda by mohla pomoci pacientům po mrtvici (zdroj: ČT24)

Britští neurologové pracují na metodě, která by mohla být novou nadějí pro lidi částečně ochrnuté po mrtvici. Slibují si, že zefektivní a zrychlí jejich rehabilitaci. K ovládání paralyzovaných končetin pomáhá kombinace elektrošoků a speciálního zvuku.

Mnozí lidé, kteří prodělali cévní mozkovou příhodu, mají problémy s ovládáním jedné poloviny těla. Hůře u nich funguje nervová dráha, jejímž prostřednictvím mozek komunikuje s míchou. Pomoci by mohl nevelký přístroj, který vždy po elektrickém zvuku vydá přesně načasovaný zvuk kliknutí – mozek díky této „zvukové navigaci“ snáze najde k postiženému svalu vedlejší cestu.

„Přišli jsme na to, že u primátů existuje tato paralelní trasa fungující podél té hlavní. To může přispět k jejich rekonvalescenci. Díky opicím jsme také zjistili, že tyto hlasité kliky tuto cestu mohou zpřístupnit. To bylo docela překvapivé,“ vysvětlil profesor pohybové neurologie Stuart Baker z univerzity v Newcastlu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Kliknutí těsně po elektrošoku posílilo nervový signál u 15 z 25 zdravých dobrovolníků. Jakmile vědci tuto souvislost objevili, zkonstruovali jednoduchý přístroj o velikosti mobilního telefonu. Ve správném odstupu vysílá elektrošoky i zvuky klikání. „Protože ho pacient může nosit u sebe, lze párování provádět po delší čas, a doufáme, že to by mohlo vést k silnějším a dlouhodobějším změnám v nervových spojeních,“ předpokládá profesor Baker.

Zařízení budou nyní vědci klinicky testovat v Indii na 150 lidech po mrtvici.