Roboti nahrazují lidi i v medicíně. Oči už umí operovat přesněji než chirurgové

V nemocnicích po celém světě přibývá lékařských robotů. Ze stejného důvodu jako v jiných oborech – jsou rychlejší i přesnější než lidé. A také lacinější.

V lékařském prostředí je ale na rozdíl od čistě komerční sféry nejdůležitějším faktorem přesnost. Díky stále kvalitnějším technologiím jsou stroje stále úspěšnější i v oborech, které jim doposud byly uzavřené. Týká se to například operací šedého zákalu.

Operace šedého zákalu je v principu poměrně jednoduchá, v realitě ovšem nesmírně složitá. Přitom těchto zákroků je obrovské množství. Lékař musí v jeho průběhu vyříznout malou dírku v čočce, pak odstranit opatrně zakalené místo a nahradit ho pomocí malého kousku plastu podobného kontaktní čočce. Jednou z typických nehod při této operaci je, že chirurg omylem naruší citlivou membránu v oku a způsobí tím pacientovi rozmazané vidění:

Proto vznikl robot Axsis, dálkově ovládaný stroj se dvěma pažemi, který může operovat mnohem přesněji než jakýkoliv člověk. Na pažích má robot dvě klepeta, která se mohou přesně pohybovat v oblasti 10 centimetrů, tedy velikosti lidského oka. Lékař může robota ovládat na dálku, klidně úplně z druhého konce planety. Používá k tomu dva joysticky a pozoruje svůj pokrok na monitoru, kde může zoomovat na různé oblasti. Chirurg může operační klepeta řídit zcela precizně – díky tomu se vyhne chybám, které by mohl udělat manuálně.

Není úplně jisté, jak moc se tento robot uplatní, jeho konkurentem jsou laserové zákroky, které odstraňují zákal podobně spolehlivě. Přinejmenším ale bude znamenat další technické zlepšení schopností robotů operovat.

Operující roboti se šíří

V bohatých západních zemích robotů a především operací, jež provádějí, rychle přibývá. Ve Spojených státech amerických jen za loňský rok chirurgický robot da Vinci provedl přes 500 000 méně náročných operací. Sedmadvacetileté Gemě Walkerové vloni tento robot odstranil poprvé v dějinách nádor na plicích.

Tento stroj však dokáže provádět i jiné, náročnější operace. Například Smart Tissue Autonomous Robot (STAR) už jeho autoři učí, jak provádět operace slepého střeva, zatím jen na prasatech, ale výsledky jsou již nyní velice slibné:

Jedním ze svatých grálů robotické medicíny jsou mikroroboti, kteří mohou operovat uvnitř těl pacientů, aniž by bylo vůbec třeba jakýchkoliv invazivních zákroků. Právě oni by mohli být nejúčinnější zbraní proti šířící se rezistenci bakterií vůči antibiotikům, která způsobuje stále více komplikací při operacích. Pokud nebudou žádné otevřené rány, bude pro bakterie mnohem obtížnější člověka napadnout.

Vydáno pod