Skončila letošní hurikánová sezóna. Byla nejhorší od roku 2005

Právě skončila sezóna hurikánů. Jaká byla ta letošní a která z bouří způsobila nejhorší škody?

30. listopadem skončila v Atlantiku hlavní hurikánová sezóna. V tomto období, které začíná 1. června, se v Atlantiku tvoří drtivá většina (až 97 procent) tropických bouří, a tedy následně i hurikánů.

V oku hurikánu. Letadla NOOA monitorují bouře i zevnitř:

Letos je na seznamu zatím 15 tropických bouří. V sedmi případech se z nich staly hurikány a ve třech dokonce silné hurikány. Jakou měly sílu a kudy se pohybovaly, je vidět na grafice. Barvou jsou rozlišená jednotlivá stádia. Žlutá – tropická bouře, červená – hurikán a fialová – silný hurikán s rychlostmi větru přes 180 kilometr za hodinu. V průměru vznikne v Atlantiku 10 až 20 tropických bouří za sezónu:

Sezóna hurikánů 2016
Zdroj: NOAA

Nejsilnější byl letos hurikán Matthew, který na začátku října zasáhl Haiti a východ Spojených států. Vyžádal si nejméně 1659 obětí a způsobil škody zhruba za 10,5 miliardy dolarů. Posledním hurikánem hlavní sezóny byl Otto. Zformoval se v Karibském moři a zasáhl Nikaraguu a Kostariku. Z meteorologického hlediska byl zcela výjimečný: Jako jednomu z mála hurikánů se Ottovi podařilo překonat pevninu a pokračoval pak jako tropická bouře i v Tichém oceánu. V jeho cestě přes pevninu mu pomohlo i jezero Nikaragua na jihu země. Teplá voda v jezeře mu poskytla dostatek energie. 

Letošní hurikánová sezóna byla nejaktivnější a nejnákladnější od roku 2012 a současně nejničivější od roku 2005. Výjimečná byla také v tom, že začala o 5 měsíců dříve, než by měla – první bouře Alex přišla už v polovině ledna. To se stalo naposledy roku 1955 a meteorology její příchod proto zaskočil. Přestože byla letošní hurikánová sezóna značně nevypočitatelná, většina předpovědí jejich pohybu se přesně trefila – jak v rychlosti, tak síle a trajektorii.

Přestože třináct z patnácti tropických bouří roku 2016 zasáhlo pevninu, zemřelo v jejich důsledku „pouze“ 1765 lidí. Nebýt přesných předpovědí agentur NOAA a NASA, škody na majetku i na životě by byly výrazně vyšší. Celkové škody, které letošní hurikány způsobily, se odhadují na 11,6 miliardy dolarů.

V zimě hurikány nevznikají. Proč?

Pro vznik hurikánu je nejdůležitější teplá voda. Moře musí mít alespoň 26 °C. V zimních měsících se ale teploty vody pohybují většinou pod touto kritickou hodnotou a pravděpodobnost, že se vytvoří hurikán, je tak jen velmi malá. Jak ale ukázala právě letošní sezóna, ani na to se v dobách měnícího se klimatu nedá úplně spoléhat. 

RNDr. Miloslav Müller, Ph.D. o hurikánech (zdroj: ČT24)

Hurikány také nikdy nevznikají u rovníku – z fyzikálních důvodů nemohou. Důležitá je pro ně totiž rotace Země a Coriolisova síla. Ta je kolem rovníku slabá a nemá sílů rozhýbat a roztočit vzduchové hmoty. Proto se hurikány kolem rovníku netvoří. Sezóny tropických bouří se v různých oblastech liší, v severozápadním Pacifiku třeba vůbec nekončí a tajfuny se můžou objevit celý rok.