VIDEO: Co vidí a cítí piloti letadel, kteří zkoumají útroby hurikánu Matthew

Vlastnosti hurikánů se zkoumají řadou způsobů – senzory na lodích, satelitech i dronech. Existuje ale také tým pilotů, kteří se spouštějí se svými letadly co nejblíže srdci bouře.

Americká vládní organizace NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) má letku dvou letadel, jejichž posádky je pravidelně vedou do hlubin hurikánů, které se blíží ke Spojeným státům. Říkají si Hurricane Hunters – neboli Lovci hurikánů.

V současné době zkoumají hurikán Matthew, jenž už připravil o život přibližně 500 lidí a stále hrozí obyvatelům Floridy. Podívejte se, co takový pilot vidí, když vletí do nitra hurikánu:

Pilot Jim Van Fleet popsal tento zážitek jako „velmi turbulentní“:

NOAA využívá ke sledování bouří a měření jejich dat (nejdůležitější jsou údaje o rychlosti větru) dva letouny Lockheed WO-3D Orion ve speciální „protihurikánové úpravě“. Jsou vybavené mnoha citlivými přístroji a silnými radary, pomocí nichž měří řadu vlastností tropických cyklon.

Oriony byly vybrány především proto, že jde o velmi robustní stroje vyrobené již v sedmdesátých letech 20. století. Jsou však stále nesmírně pevné a odolné. Obě letadla jsou pojmenovaná podle postav z oblíbeného seriálu The Muppet Show – jeden je Kermit, druhý Miss Piggy.

Jak je možné, že hurikán letadla nezničí?

NOAA na tento dotaz odpovídá na svém webu takto: „Letadla jsou obecně odolná vůči silným větrům. Linkové letouny pravidelně na svých letech potkávají proudy větrů vanoucích rychlostí přes 150 mil v hodině (více než 240 kilometrů za hodinu). Letadlo může být poškozeno nebo zničeno spíše rychlými změnami v síle větru než samotnou vysokou rychlostí – právě proto se nelítá do tornád. Naopak vlétnutí do hurikánu tak rizikové není; vítr tam proudí sice rychle, ale pravidelně. Stroje jsou ale stejně vybavené radary, pomocí nichž mohou identifikovat problematická místa a případně se jim vyhnout.“

Mezi ty příjemnější zážitky patří třeba spatření duhy v bouřce: