Prostrčte ruku bleskem, zjistěte, jestli se dá pít kyselina. Co se dá ještě stihnout během Noci vědců?

Náš svět není bezpečné místo. Nikdy nebyl a nikdy ani úplně bezpečný nebude – ale právě proto je bezpečnost tak zásadní téma. A právě bezpečnost bude společným jmenovatelem dnešní Noci vědců.

  • Vloni byla Noc vědců zasvěcená tématu světla. Program na více než pěti desítkách míst po celé republice navštívilo přes 42 tisíc návštěvníků všeho věku.

Cítíte se bezpečně? Bez ohledu na to, co si pod tím představíte: Bezpečnost na silnicích, bezpečí domova, bezpečně na internetu, při práci, při výzkumu nebo bezpečné stahování aplikací do mobilního telefonu. Jaká je role vědy v zajišťování všech druhů bezpečí a bezpečnosti? Letošní Noc vědců, která se koná právě dnes, se pokusí najít odpovědi a nabídne řadu nečekaných souvislostí.

„Spoluorganizátorů je celkem třiadvacet a každý z nich přizval ještě řadu partnerů. Celkově se tedy na Noci vědců podílí stovky lidí, institucí, společností a organizací,“ říká Hana Královcová z plzeňského Techmania Science Center, které je od počátku národním koordinátorem Noci vědců.

Za poznáním mohou lidé v pátek večer zamířit do Prahy, Plzně, Liberce, Českých Budějovic, Brna, Pardubic, Hradce Králové, Olomouce, Ostravy, Zlína, ale také třeba do Slaného, Rychnova nad Kněžnou nebo Klatov. Otevřené budou rovněž hvězdárny České astronomické společnosti.

Obří akce celoevropského významu

  • Tématem roku 2017 bude mobilita: Svět je v pohybu. Přemisťují se lidé, zboží i informace. Nic nezůstává v klidu. Jaké místo má v tom všem věda? Jak k celosvětové mobilitě přispívá? Kam nás posouvá a kam míří? To je otázka pro Noc vědců 2017.

Noc vědců je projekt Evropské komise a jejím posláním je popularizace vědy a techniky. Má podobu několika stovek festivalů vědy po celé Evropě a koná se každoročně poslední pátek v září. Letos se do ní zapojí asi 250 měst – očekává se, že během ní aktivně vystoupí přes 18 000 vědců a přijde na ni kolem 1,1 milionu návštěvníků.

Tipy ČT24 na nejzajímavější akce během Noci vědců:

Observatoř v Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově
Můžete zde vidět největší dalekohled v České republice, 84tunový přístroj s průměrem hlavního zrcadla dva metry. Za dobrého počasí se tam bude pozorovat Slunce a poté hvězdy a planety.

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
V Ústavu aplikované informatiky se dozvíte, co na nás prozradí mobil nebo tablet. Můžete se těšit na ukázku forenzní analýzy mobilních telefonů, jejích možností a limitů. Dále je na programu ukázka forenzních nástrojů používaných bezpečnostními a zpravodajskými složkami státu pro analýzu mobilních telefonů (Cellebrite UFED, Oxygen Forensic Suite, MSAB XRY). Zájemci zjistí, jaké informace lze nalézt v mobilních telefonech, které jsou běžnému uživateli skryty.

Olomouc – Univerzita Palackého

  • Zdaleka nejúspěšnější je tato akce v Polsku, kde se jí vloni zúčastnilo 164 000 návštěvníků, na druhém se umístilo Slovensko (162 000 návštěvníků) a třetí skončila Itálie (141 000 účastníků).

Na Filozofické fakultě pochopíte, proč je svět jako pavučina. Co spojuje epidemiologa, agenta FBI, bezpečnostního analytika, sociolingvistu a úspěšného obchodníka na burze? Je to konfrontace se světem, který je tvořen složitou sítí vzájemných vztahů mezi institucemi, komunitami, jedinci, stroji a dalšími sítěmi, které se z vyjmenovaných tvoří. A samozřejmě těchto sítí mezi sebou. Cílem aktivity je ukázat základní strategie dobrého rozhodování a orientace v pavučině našich životů, které nabízí teorie komunikace.

České vysoké učení technické v Praze
Návštěvníci se mohou vydat na exkurzi do tokamaku. Čeká je prohlídka unikátního pokusného zařízení tokamak jménem GOLEM pro zvládnutí termojaderné fúze, které Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT v Praze získala roku 2007. Během exkurze znalci prozradí, co je to termojaderná fúze a jaké jsou její výhody jako zdroje energie pro lidstvo. Dozvíte se, jaké jsou možné i nemožné cesty ke zvládnutí termojaderné fúze. Nechybí ukázka, jak takový tokamak funguje.

Praha – Univerzita Karlova
Přírodovědecká fakulta pořádá řadu přednášek s tématy, k nimž se jinak asi nedostanete. Od 20:00 se koná přednáška Toxikologie aneb věda o jedech – co je a co už není bezpečné, kde se návštěvníci dozví něco o toxikologii, vědě o jedech a jejich účincích. Dozví se, co je a co není jedovaté, jak některé jedy působí, jak se před nimi můžeme chránit a některé zajímavé příběhy ze světa jedovatých látek.

Liberec – iQLANDIA
Během Noci vědců se koná v iQLANDII národní kolo soutěže Science on Stage. Své síly změří nejlepší učitelé přírodovědných oborů z celého Česka. Budou se ale konat také workshopy s nečekanými tématy, jako je „Můžeš vypít kyselinu“.

Hradec Králové – Muzeum východních Čech
V Hradci se návštěvníci vydají po stopách bezpečnosti v historii. Jak člověk bránil své uzemí a majetek ve středověkém městě? Jak se člověk snažil v průběhu času zajistit vlastní bezpečnost před nebezpečnými tvory?

Ostrava – Vysoká škola báňská, Technická univerzita Ostrava
Ostravské přednášky se budou soustředit na témata bezpečnosti v kyberprostoru a technologiích. Jak se chovat v kyberprostoru? Jak těžké je rozluštit bezpečnostní kódy? Anonymita je relativní pojem a co lze technickými prostředky identifikovat? Současně se dozvíte, jak vypadá chemicko – inženýrská laboratoř v noci?

Zlín – Univerzita Tomáše Bati
Vedle velkého množství chemických a fyzikální pokusů a experimentů, soutěže a populárně-vědeckých přednášek uvidí návštěvníci také premiéru divadelní hry Městského divadla Zlín napsané speciálně pro Noc vědců.

Brno – VIDA! science centrum
Troufnete si prostrčit ruku skrz blesk? Co všechno zvládne tekutý dusík? Dá se házet plamenem? Máte radši exploze nebo imploze? Brněnské centrum chystá (ne)bezpečné pokusy a science show s plameny, blesky, výbuchy i tekutým dusíkem.

Podrobné programy jednotlivých institucí, které se do Noci vědců zapojily, najdete na jejich webech:


Česká astronomická společnost 

 Plzeň – Techmania Science Center o. p. s.

Klatovy

Slaný

České Budějovice – Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

 Praha – České vysoké učení technické v Praze

Praha – Hvězdárna a planetárium hl. m. Prahy

Praha – Univerzita Karlova

Praha – Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

Liberec – iQLANDIA o. p. s.

Rychnov nad Kněžnou – Gymnázium Františka Martina Pelcla

Pardubice – Univerzita Pardubice

Hradec Králové – Univerzita Hradec Králové

Hradec Králové – Muzeum východních Čech v Hradci Králové

Brno – Masarykova univerzita

Brno – Mendelova univerzita v Brně

Brno – Technické muzeum v Brně

Brno – VIDA! science centrum

Brno – VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ

Olomouc – Univerzita Palackého v Olomouci

Zlín – Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Ostrava – Ostravská univerzita

Ostrava – Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava