Dopad sankcí se podle Babiše přeceňuje, vláda o nich rozhodne ve středu

Praha - Vláda by mohla projednat návrh Evropské komise na zavedení nových sankcí vůči Rusku na svém středečním zasedání, pokud ho do té doby obdrží. Pokud Evropská komise dostatečně nepomůže potravinářům a farmářům, které poškodí sankce Ruska, Česko by podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) mohlo zakázat dovoz potravin za dumpingové ceny. Naopak podle vicepremiéra Andreje Babiše (ANO) byly dosavadní protiruské sankce spíše neúspěšné, šéf vládního hnutí preferuje diplomatická řešení. Dopad sankcí na českou ekonomiku se podle něho někdy přeceňuje. „Stát nemůže dopředu akceptovat stížnosti firem, které jsou bezvýznamné,“ uvedl Babiš.

Sobotka připomněl, že na jednání Evropské rady si vyhradil právo, aby ČR tyto sankce připomínkovala. „Já jsem o víkendu odmítl paušální podporu sankcí, o kterých nemám žádné podrobnější informace. Jako předseda suverénního státu hájím zájmy ČR. Chci, aby EU zaujímala společné postoje k významným krizím, jako je například krize na Ukrajině,“ řekl premiér.

Rezervovaně se ke zpřísnění protiruských sankcí o víkendu vyjádřil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle něj je jedinou cestou z ukrajinské krize mírový plán ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Sankce podle premiéra přínos zatím nemají a Česko si vyhradilo právo s částí unijního návrhu na jejich zpřísnění z ekonomických důvodů nesouhlasit. Sobotku za to kritizovala opozice, pro zpřísnění sankcí se vyjádřil i šéf koaličních lidovců Pavel Bělobrádek. „Kdyby Česká republika vyměnila salám nebo paštiku za mír na Ukrajině, tak v takové vládě být nechceme,“ uvedl Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

S vyjádřením premiéra a vicepremiéra nesouhlasí ani Miroslav Kalousek (TOP 09). „Postoj vlády, která říká – sankce zatím nepřinesly žádné výsledky, nebudeme v nich pokračovat – je alibistický. Sankce nepřinesly žádné výsledky, protože byly slabé,“ myslí si Kalousek. Sankce je podle něho třeba zesílit, nikoli z nich vycouvat.

Opoziční TOP 09 a ODS chtějí mimořádnou sněmovní schůzi kvůli výrokům premiéra Sobotky o sankcích Evropské unie vůči Rusku kvůli dění na Ukrajině. Podle obou opozičníchstran jsou Sobotkovy postoje nepřijatelné a poškozují Česko, uvedly TOP 09 a ODS v dnešní společné tiskové zprávě. „Poslanci TOP 09 a ODS proto vyvolají mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny, kde se pokusí prosadit, aby Sněmovna ochránila důstojnost České republiky a její pověst země, která ctí svobodu, demokracii a mezinárodní právo,“ stojí v ní. Sobotka si za vším, co řekl, stojí. „Na rozdíl od ODS a TOP 09 se netěším na eskalaci sankcí a protisankcí. Naopak se těším na diskuzi s opozicí o tom, jaký byl prozatímní dopad sankcí,“ reagoval Sobotka.

Babiš dnes řekl, že dosavadní výzvy Unie vůči Rusku nebyly efektivní. „EU není úspěšná ve vyjednávání tohoto sporu. Jakékoliv sankce nebyly úspěšné, preferuji diplomatickou cestu, je potřeba najít řešení,“ řekl. Podle něj je ale debata o sankcích předčasná, když není jasné, jak by další postihy měly vypadat.

Romancov: Kdo si myslí, že sankce začnou fungovat druhý den, je z jiné planety

„Že sankce neměly žádný dopad, to je nesmysl. Netuším, jestli premiér Sobotka a vicepremiér Babiš jen neumí mluvit česky a dát důraz na věc, která je podstatná, nebo jestli si myslí ty neuvěřitelné záležitosti,“ domnívá se politický geograf Michael Romancov. „Ty sankce začínají působit, ale jestli si někdo myslí, že v pondělí uvalí sankce a v úterý se něco začne dít, tak žije na jiné planetě,“ upozornil Romancov. „Důležité je vědět, co na Rusko funguje a co ne. Jsou sankce, které lze obcházet jen těžko,“ řekl státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. „Všeobecně se ví, že Rusko nejvíc bolí finanční sankce,“ doplnil Romancov.

Jurečka: ČR může zakázat dovoz potravin v případě dumpingových cen

Tuzemští zemědělci a potravináři se obávají toho, že hlavně farmáři z okolních zemí se kvůli výpadku prodeje do Ruska budou nyní snažit prodat zboží i za cenu, která je pod výrobními náklady. „Jestliže nám EK nepředstaví funkční nástroje s dostatečnou finanční alokací, tak my potom budeme muset sáhnout k opatřením, že budeme intenzivně sledovat nejen kvalitu, ale také objem dováženého zboží a komodit a zároveň i jejich cenu,“ řekl dnes v Olomouci Jurečka.

Pokud ministerstvo zjistí, že ceny některých dovážených potravin nebo zemědělských komodit jsou opravdu dumpingové, tak podle Jurečky zasáhne. „Budeme muset použít bezprecedentní krok, který se na jednotném trhu EU ještě nikdy nepoužil, že budeme asi nuceni pro některé komodity náš trh zavřít. Je to až ten nejzazší krok a byl bych nerad, kdybychom k němu došli,“ upozornil Jurečka. Pravidla Unie podobné omezení v případě dumpingového dovozu připouští, procedura prokázání podnákladových cen je ale podle Jurečky značně složitá a zdlouhavá.

Ministerstvo očekává, že komise v nejbližších dnech zveřejní návrh na pomoc výrobcům mléčných a masných výrobků v EU, poškozených ruským embargem. Jako o možných formách pomoci potravinářům se podle Jurečky diskutuje o vývozních subvencích, podpoře skladování či o finančních náhradách ztrát.

Čeští ovocnáři Jurečkův záměr vítají. Právě dovozu ovoce za podnákladové ceny z Polska či Itálie se obávají nejvíce.„Rovněž některé země zvažují pomoc svým ovocnářům z národních zdrojů. Například v Polsku se připravují daňové úlevy pro podniky, které budou pro svoje zaměstnance nakupovat místní jablka,“ řekl dnes ČTK předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Co říkají na postoj českého premiéra zahraniční europoslanci

  • Marek Jurek (Polská pravice, Evropští konzervativci a reformisté): „Neskrývám, že jsme zklamaní pozicí českého premiéra Sobotky. Předsedy vlády země, která je velmi důležitá pro naši politiku v Evropě.“
  • Elmar Brok (CDU, Evropská lidová strana): „Nemůžu říct jen pouze v ČR, ale máme problém i v dalších zemích kvůli sankcím. Musíme vést debatu, protože v tomhle okamžiku je třeba být sjednocení proti agresorovi.“
  • Ioan Mircea Pașcu (PSD, Aliance socialistů a demokratů): „Každý souhlasí, že Rusko dělá něco nezákonného, pak se ptám, jestli ne sankce, tak co? Jak zastavíme Rusko?“

Moskva začátkem srpna zakázala veškerý dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny z EU, USA a z několika dalších západních zemí. Reagovala tak na západní sankce uvalené kvůli krizi na Ukrajině na vybrané ruské podniky, činitele a některá odvětví ruské ekonomiky.     

Ministerstvo zemědělství již dříve uvedlo, že čeští vývozci zemědělských komodit a potravin kvůli sankcím na vývoz do Ruska přijdou do konce roku na tržbách o 250 až 300 milionů korun. Nejvíce embargo dopadne na tuzemské mlékárny. Zemědělci a potravináři se však více bojí druhotných dopadů způsobených přesycením společného unijního trhu a následného propadu cen. Podle mluvčí Agrární a Potravinářské komory Dany Večeřové mohou škody v důsledku poklesu cen komodit být pro tuzemské producenty až miliardové.

Evropská komise na konci srpna mimořádně uvolnila zhruba 125 milionů eur (téměř 3,5 miliardy korun) na pomoc pěstitelům ovoce a zeleniny v EU. Podpoří tak pěstitele téměř 20 druhů ovoce a zeleniny, které podléhají rychlé zkáze. Jde tedy například o pěstitele mrkve, rajčat, zelí, papriky, květáku, okurek, hub, jablek, hrušek, bobulovitých plodů, hroznů nebo kiwi. Podpora se bude provádět prostřednictvím odkupů i odškodněním za předčasné nebo naopak pozdní sklizně.