TÉMA

Pravomoci prezidenta

U Pavla zřejmě nebudeme svědky ústavních excesů, odhaduje Rychetský

„Předpokládám, že už nebudeme svědky excesů z prezidentského úřadu, které byly živnou půdou nejen pro média, ale i pro politickou scénu. Chci vyjádřit naději, že uvidím na Pražském hradě hlavu státu, která má před Ústavou pokoru,“ sdělil předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský v pořadu Interview ČT24. Zdůraznil také, že i přes vysoký zájem lidí o přímou volbu prezidenta by se dle něj mělo neustále připomínat, že rozhodující roli hraje v českém politickém systému parlament a prezident podléhá vůli vlády.
29. 1. 2023|

Zemanovo jmenování předsedy Ústavního soudu může jeho chod paralyzovat, varují Blažek s Válkovou

Pokud by prezident Miloš Zeman jmenoval nového předsedu Ústavního soudu, mohlo by to chod soudu vnitřně paralyzovat a vyvolat neklid v justici, upozornili ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) a bývalá ministryně Helena Válková (ANO) v Otázkách Václava Moravce. Nynějšímu předsedovi Pavlu Rychetskému končí mandát v srpnu, tedy asi pět měsíců poté, co vyprší funkční období Zemanovi. Prezident před časem řekl, že disponuje analýzou, podle které neexistuje právní překážka pro to, aby nového předsedu jmenoval ještě on.
15. 1. 2023Aktualizováno15. 1. 2023, 14:25|

30 let zpět: Vladimír Mečiar získal některé pravomoci prezidenta

Vláda Slovenské republiky pověřila svého předsedu Vladimíra Mečiara některými pravomocemi prezidenta. Mimo jiné dojednáváním a ratifikováním mezinárodních smluv, přijímáním a pověřováním vyslanců, zapůjčováním vyznamenání, udělováním amnestie, odpouštěním, zmírňováním a zahlazováním trestů uložených trestními soudy a podobně. Premiér Stráský, který v některých funkcích zastupoval prezidenta ČSFR, vyslovil překvapení nad tímto krokem. Překvapený byl i předseda české vlády Václav Klaus.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
14. 10. 2022|