TÉMA

Matriky

Operace nebude podmínkou úřední změny pohlaví, rozhodl Ústavní soud

Ústavní soud (ÚS) s platností od poloviny roku 2025 zrušil sporné paragrafy občanského zákona týkajícího se úřední změny pohlaví. Podle rozhodnutí soudu již nebude nutnou podmínkou operace, požadavek kastrace kvůli „statusové“ změně pohlaví je v rozporu s lidskou důstojností. Politici musí přijmout novou úpravu. Na ÚS se obrátil člověk, který je úředně evidovaný jako žena, usiluje o změnu pohlaví, avšak nehodlá podstoupit chirurgický zákrok, a proto na matrice ani u správních soudů neuspěl.
7. 5. 2024Aktualizováno7. 5. 2024, 20:02|
Doporučujeme

Špela, Tiwalola nebo Aurangzeb. Děti v Česku mají čím dál častěji neobvyklá jména

Zájem o netradiční jména pro děti v Česku každým rokem roste. Například Ústav pro jazyk český (ÚJČ) Akademie věd ČR, který pro matriky zpracovává znalecké posudky, loni vydal 167 posudků, rok předtím jich bylo 130. Odborníci tak schválili například ženská jména Špela, Wolfrun, Tiwalola a mužská jména Aurangzeb a Tamehani. České televizi to řekl Pavel Štěpán, vedoucí oddělení onomastiky z ÚJČ Akademie věd.
28. 5. 2019Aktualizováno1. 6. 2019, 12:48|

Hajk i Mikeš, Lily Hope i Zlatuše. Žádná řeč není jménům Čechů cizí

19. března má v Česku svátek Josef. V zemi jich podle posledních dat ministerstva vnitra žije přes 211 tisíc. Jde o čtvrté nejběžnější jméno v zemi. To se ale změní. Rodiče v posledních letech volí jiná jména a Pepové nejsou v módě. Vedle Jakubů, Janů, Elišek a Ann někteří volí i velmi nezvyklé varianty. Odborník Pavel Štěpán v pořadu Studio 6 vysvětlil, že přijatelné je jakékoliv běžně užívané jméno kdekoliv po světě, je-li ovšem v základním tvaru. Třeba Arvis nebo Chanel.
19. 3. 2019|