TÉMA

Trestní řád

Novela trestního řádu má zabránit soudním ping-pongům, nový kodex ale Blažek odkládá. Podle Lásky je to chyba

Zcela nový trestní řád sice za této vlády nebude, do konce roku ale chce ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) předložit do připomínkového řízení jeho novelu. Od ní si slibuje, že omezí „ping-pong“ mezi úřady, který v některých případech nastává v souvislosti s odvoláními. Odklad přípravy zcela nového kodexu má podporu i u sněmovní opozice. Senátor a advokát Václav Láska (SEN21) je s tím však nespokojen. Míní, že je nynější trestní řád nepřehledný a některé jeho části se vůbec nedodržují. O trestním řádu, ale i novém zákonu o státním zastupitelství diskutovali v Otázkách Václava Moravce ministr Blažek, senátor Láska a předseda sněmovního ústavně-právního výboru Radek Vondráček (ANO).
17. 9. 2023|

Presumpce viny pro politiky je nesmysl, říká Blažek. Chce zvýšit odměny advokátům

Odměny advokátů by se měly zvýšit od letošního července. Počítá s tím ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), který v úterý o podobě vyhlášky jednal s vedením České advokátní komory (ČAK). Společně řešili také chystanou novelu zákona o advokacii. Šéf profesní organizace Robert Němec uvedl, že některé body návrhu bude potřeba prodiskutovat ještě se státními zástupci – například problematiku prohlídek v advokátních kancelářích.
10. 1. 2023Aktualizováno10. 1. 2023, 15:11|

Dohod o vině a trestu v Česku přibývá. Výhodou je rychlost, shodují se odborníci

Krajský soud v Ostravě potvrdil doživotní trest pro žháře z Bohumína na Karvinsku, a to za vraždu jedenácti lidí. Muž s žalobcem už před časem uzavřel dohodu. Rozhodnutí je pravomocné. V případě dohody o vině a trestu jde o postup, kdy obviněný slíbí, že se vzdá práva na projednání před soudem, a přizná vinu. Obžaloba poté požádá soud o mírnější trest. Odborníci se shodují, že je to změna v soudním procesu, která přináší jak ekonomické výhody, tak urychlení samotného procesu. Dohoda o vině a trestu byla hlavním tématem úterní Devadesátky ČT24.
1. 12. 2021|