TÉMA

Uměleckoprůmyslové muzeum v Brně

Muzeum v Brně slaví 150 let unikátní výstavou, na které cinká a křupe porcelán

Uměleckoprůmyslové muzeum v Brně slaví 150 let a hlavním bodem programu oslav je výstava Made by Fire, jedna z největších prezentací českého autorského skla, keramiky a porcelánu v novodobé historii. Otevírá také otázky udržitelnosti a produkce odpadu, a s tím souvisí střepy.
16. 11. 2023|

Grand designéry roku 2022 jsou Lexová a Smetana. Jejich sedací nábytek inspirovaly dětské schovávačky

Absolutním vítězem cen Czech Grand Design je potřetí za sebou tvůrčí duo. Grand designéry roku 2022 se stali Terezie Lexová a Štěpán Smetana, Akademii designu zaujali kolekcí sedacího nábytku. Pořadatelé dále udělili ceny v osmi kategoriích, mimo jiné i za nové pojetí hasicího přístroje či fototerapeutické svítidlo. Už poněkolikáté se ocenění za svou tvorbu dočkala módní designérka Liběna Rochová.
21. 3. 2023|

Do Brna míří vědci z celého světa. Začal tam kongres o elektronových mikroskopech

Brno, které je jedním ze světových center výroby elektronových mikroskopů, hostí od neděle do pátku specializované vědce z celého světa. Na Mezinárodní mikroskopický kongres jich přijede asi šest set. Čeká je program v hotelu International a Uměleckoprůmyslovém muzeu, ale také přímo u výrobců. Brněnské továrny pokrývají asi třetinu světové produkce elektronových mikroskopů.
4. 9. 2022|

Designéři by měli pozorovat lidi, jak pijí kafe, radí Jiří Pelcl

Aby designéři nenavrhovali věci pořád dokola, musí být vnímaví k tomu, co lidé chtějí, domnívá se Jiří Pelcl. Jednasedmdesátiletý umělec patří k tuzemské designové špičce a rozsáhnou retrospektivu jeho rozmanité tvorby nyní přináší Uměleckoprůmyslové muzeum v Brně.
25. 1. 2022|

Uměleckoprůmyslové muzeum v Brně se proměnilo v centrum designu. Otevře se v pátek

Moravská galerie v Brně proměnila budovu Uměleckoprůmyslového muzea v centrum současného designu. Rozšiřuje své sbírky, plánuje výstavy i osvětovou činnost a především dokončuje celkovou přestavbu a obměnu expozic Uměleckoprůmyslového muzea. Expozice se veřejnosti otevře v pátek. Muzeum s podobnou koncepcí a záběrem podle ředitele Moravské galerie Jana Presse dosud v Česku chybělo.
25. 11. 2021|