TÉMA

Text

Policie řeší v souvislosti s konfliktem Izraele a Hamásu čtrnáct případů antisemitismu

V souvislosti s konfliktem Izraele s teroristickým hnutím Hamás zahájila policie úkony trestního řízení pro projevy antisemitismu ve čtrnácti případech. V nedělních Otázkách Václava Moravce to uvedl policejní prezident Martin Vondrášek. Dále řekl, že centrála proti terorismu zahájila úkony k případu úmrtí českého občana při útoku hnutí Hamás na Izrael. Na věci spolupracuje s izraelskými kolegy.
12. 11. 2023|

Nový program pozná autora textu z pouhých dvou set slov

Vědci z Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci vyvinuli technologii, která dokáže pomocí rozboru textu určit jeho autora, jeho psychické rozpoložení či sociální prostředí. Při svém výzkumu analyzovali frekvenci slov v textech spisovatelů, politiků i vrahů a získané poznatky využili při tvorbě postupu pro profilování osob. Technologii lze využít v přizpůsobení internetového obsahu konkrétnímu uživateli, reklamě, personalistice, psychologii, kriminalistice i v oblasti bezpečnosti státu. Novinku už eviduje patentový úřad Spojených států.
1. 2. 2023|

30: let zpět: Picassův ukradený obraz Absint a karta se vrátil na své původní místo

Poslední ze čtveřice Picassových obrazů ukradených před 30 lety v pražské Národní galerii se znovu vrací na své místo. Obraz s názvem Absint a karta byl po půl roce od odcizení uložen v budově generální prokuratury v Bamberku a odtud po potvrzení pravosti převezen zpět do Prahy.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
23. 11. 2021|

30 let zpět: Parafování dohody o přístupu ČSFR k Evropskému společenství

Dva roky a pět dní po 17. listopadu 1989 Československo udělalo další důležitý krok na své cestě do Evropy. Zástupci ČSFR v Bruselu parafovali dohodu o přistoupení k Evropskému společenství, předchůdci Evropské unie. Jak reportáž vysvětluje, nešlo o podpis samotné dohody, ale o souhlas s jejím textem. Ten kromě členských zemí ještě musely schválit vlády, federální parlament a podepsat prezident.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
22. 11. 2021|