TÉMA

Průvodčí

V případu pádu lanovky na Ještěd žalobce zastavil stíhání Českých drah a jedné osoby

Státní zástupce vyhověl dvěma z pěti stížností proti zahájení trestního stíhání v souvislosti s tragickým pádem kabiny lanovky na Ještěd v Liberci. Z obecného ohrožení z nedbalosti jsou nadále obviněni tři lidé, stíhání bylo zastaveno u jedné osoby a Českých drah, které jsou vlastníkem lanovky. Obžaloba zatím podána nebyla. Vyšetřování pokračuje, je třeba doplnit další důkazy, řekl náměstek okresní státní zástupkyně v Liberci Kamil Látr. Při neštěstí zahynul 31. října 2021 průvodčí v jedné z kabin.
23. 2. 2024Aktualizováno23. 2. 2024, 12:33|

Namísto lanovky bude zatím na Ještěd jezdit autobus. Cestující nabere už na konečné tramvají

Za zničenou kabinovou lanovku na Ještěd zajistí Liberecký kraj náhradní autobusovou dopravu. Turisty by měla vozit od konečné tramvaje v Horním Hanychově na parkoviště u Horské chaty Ještědka pod vrcholem. Hejtmanství plánuje zahájení autobusové dopravy už od začátku turistické sezony v dubnu. Nejprve zřejmě o víkendech a svátcích, v létě pak každý den. Podle náměstka hejtmana Jana Svitáka (Starostové pro Liberecký kraj) bude záležet na zájmu lidí.
2. 3. 2022|

Průvodčí, který zabrzdil druhou kabinu lanovky na Ještěd, dostal vyznamenání

Liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) ocenil průvodčího lanovky na Ještěd Radka Kyselu. Ten 31. října při havárii zabrzdil svou kabinu a okamžitě zahájil evakuaci cestujících. Průvodčí patřil ke dvěma desítkám lidí, kterým hejtman na slavnostním nástupu v libereckých kasárnách předal u příležitosti Dne válečných veteránů záslužné medaile.
11. 11. 2021|

Průvodčí ještědské lanovky možná neměl dost času zareagovat, myslí si někteří fyzici

České dráhy (ČD), které jsou vlastníkem zřícené lanovky na Ještěd, zatím definitivně nerozhodly, kdy a jestli vůbec lanovku v současné podobě obnoví. Dopravce chce počkat na výsledky vyšetřování nehody z 31. října. Až po zjištění příčiny pádu kabiny se rozhodne, jak bude dál postupovat. Kabina spadla poté, co selhalo tažné lano a průvodčí neaktivoval záchrannou brzdu.
6. 11. 2021|