TÉMA

Památková zóna

Kvůli umístění fotovoltaiky se s památkáři dohadují majitelé domů i radní

Kam fotovoltaické panely patří, a kam ne? Odbory památkové péče se řídí metodikou, ale každý případ zároveň posuzují individuálně. Na závěrech se s majiteli domů či radními obcí ne vždy shodnou. Momentálně se proti závěrům památkářů ohrazují v Božím Daru, který patří do krajinné památkové zóny. Někdy už padly i pokuty.
24. 9. 2023|

Brno bude mít novou památkovou zónu, odstraňuje dávnou chybu úředníků

Ministerstvo kultury schválilo vznik nové památkové zóny v Brně. Podle informací České televize resort dokumenty v pátek zveřejní na úřední desce. Památková zóna by měla částečně vyřešit problém takzvaných pozdě zapsaných památek, které kvůli dávné chybě úředníků přišly o ochranu. Novou památkovou zónu bude mít také Znojmo.
2. 2. 2023Aktualizováno2. 2. 2023, 19:47|

Ministerstvo chystá vyhlášení památkových zón v Brně. Některé domy majitelé už ale stihli zbourat

Ministerstvo kultury zahájilo proces vyhlášení nových památkových zón v Brně. Chce díky nim zachovat vzhled historicky cenných domů i celých čtvrtí. Zóny zabrání bourání nebo přestavbám historických budov. A napraví i administrativní chybu z konce osmdesátých let. Na čtrnáct set domů v Brně kvůli ní o památkovou ochranu přišlo.
28. 12. 2021|

Teplické Hadí lázně zůstávají památkou. Majitel usilující o sejmutí ochrany neuspěl u soudu

Hadí lázně v Teplicích zůstanou kulturní památkou. Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost společnosti Treinvest proti rozsudku Městského soudu v Praze, který stejným způsobem naložil se žalobou firmy proti rozhodnutí ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD).
22. 10. 2021|