TÉMA

Vladimír Kruliš

Dosavadní ředitel hradního protokolu Kruliš nastoupí do centrální banky

Dosavadní ředitel odboru protokolu Kanceláře prezidenta republiky (KPR) Vladimír Kruliš nastoupí 3. dubna do České národní banky (ČNB) do sekce kancelář. Bude zodpovídat především za koordinaci akcí a činností protokolárního charakteru. Média v minulosti spekulovala, že by Kruliš měl sekci kancelář ČNB vést, nastupuje ale na jinou pozici.
31. 3. 2023|

Tisíce hostů či bezpečnostní kontroly. I to bude součástí inaugurace Petra Pavla

Přípravy na inauguraci zvoleného prezidenta Petra Pavla vrcholí. Slavnostní akt se odehraje ve čtvrtek na společné schůzi Poslanecké sněmovny a Senátu ve Vladislavském sále Pražského hradu. Pozváno je přes tři tisíce hostů. Stovky lidí budou moci ceremoniál sledovat na velkoplošných obrazovkách na třetím nádvoří a Hradčanském náměstí. Na bezpečnost dohlédnou stovky policistů. Areál Hradu bude přístupný, zachovány ale budou bezpečnostní kontroly u vstupů. I proto by zájemci měli přijít s dostatečným předstihem.
6. 3. 2023|

Zemanův prezidentský mandát završí stažení standarty a uzavření hradní brány

Mandát prezidenta republiky Miloše Zemana zakončí o půlnoci na 9. března ceremoniální akt svěšení prezidentské standarty. Následně bude na znamení neobsazenosti prezidentského úřadu také uzavřena Brána gigantů Pražského hradu. Odemčena bude znovu ve čtvrtek dopoledne, až na Hrad přijede Petr Pavel složit slavnostní slib, řekl končící ředitel hradního protokolu Vladimír Kruliš.
6. 3. 2023|

Mynář rezignuje k 8. březnu, sdělila Vohralíková. Ovčáček zatím odchod řeší

Další lidé z kanceláře končícího prezidenta oznámili odchod. Jde o mluvčího Jiřího Ovčáčka a vedoucího Vratislava Mynáře. Ten dal výpověď ve středu. Nastupující šéfka kanceláře zvoleného prezidenta Petra Pavla Jana Vohralíková má k dispozici informace o rezignaci sedmi nejbližších spolupracovníků Miloše Zemana.
1. 3. 2023|

Důchodové opatření vlády je nesystémové. „Vypouštějí se balonky,“ tvrdí Nerudová

Vládou představené důchodové opatření, tedy jednorázová změna valorizačního vzorce, je nesystémové. V Otázkách Václava Moravce se na tom shodli ekonomka a bývalá předsedkyně důchodové komise Danuše Nerudová, bývalý guvernér České národní banky Jiří Rusnok a bývalý člen Národní rozpočtové rady Richard Hindls. Opozice chce dokonce kvůli novele zablokovat sněmovnu. Pokud by opozice uspěla, bude sice valorizace vyšší, ale možná až o desítky miliard naroste státní dluh, řekl Rusnok.
19. 2. 2023Aktualizováno19. 2. 2023, 15:26|

Pavel odtajňuje členy hradního týmu. Diplomacii povede Zajíček, protokol Pernický

Zahraniční odbor Pražského hradu povede pod novým prezidentem Petrem Pavlem klíčový český diplomat v Bruselu Jaroslav Zajíček. Post ředitele protokolu obsadí dosavadní český velvyslanec v Bělorusku Tomáš Pernický. Informovala o tom Markéta Řeháková, manažerka komunikace zvoleného prezidenta.
14. 2. 2023Aktualizováno14. 2. 2023, 17:33|

Novák z prezidentské kanceláře nabídne rezignaci, Kruliš a Hlinovský dali výpověď

Ředitel administrativní sekce prezidentské kanceláře Jan Novák nabídne novému vedení Pražského hradu svou rezignaci na tuto funkci. V samotné kanceláři chce zůstat. Pokračovat plánuje i ve vedení Správy Pražského hradu, kde nedávno vyhrál výběrové řízení, oznámil v pátek. Potvrdil tak informace Hospodářských novin. Podle Deníku N v hradní kanceláři podali na konci ledna výpověď hradní protokolář Vladimír Kruliš a ředitel prezidentova sekretariátu Jaroslav Hlinovský.
3. 2. 2023Aktualizováno3. 2. 2023, 14:08|

Policie odložila případ možného neposkytnutí pomoci Zemanovi. Podezření se nepotvrdilo

Policisté ukončili prověřování okolí prezidenta Miloše Zemana kvůli možnému podezření z neposkytnutí pomoci v době před hospitalizací prezidenta. Podle policie se podezření z trestného činu nepotvrdilo. Na dotaz ČT to uvedl okresní státní zástupce Lukáš Hossinger z Okresního státního zastupitelství v Rakovníku. Policie si kvůli prověřování pozvala loni v listopadu několik zaměstnanců Pražského hradu k podání vysvětlení. Kromě šéfa ochranky prezidenta Martina Baláže vypovídal na policii také hradní protokolář Vladimír Kruliš nebo hradní kancléř Vratislav Mynář.
1. 3. 2022|

Vondráček, Mynář a další lidé, kteří navštívili prezidenta v nemocnici bez respirátoru, dostali desetitisícovou pokutu

Pokutu deset tisíc korun udělilo ministerstvo obrany bývalému předsedovi Poslanecké sněmovny Radku Vondráčkovi (ANO), vedoucímu prezidentské kanceláře Vratislavu Mynářovi a dalším aktérům říjnového videa z návštěvy u hospitalizovaného prezidenta republiky, kteří neměli zakryté dýchací cesty respirátorem.
31. 12. 2021Aktualizováno31. 12. 2021, 12:16|

Policie vyslýchá okolí prezidenta. Prověřuje podezření na neposkytnutí pomoci

Šéf protokolu Pražského hradu Vladimír Kruliš ve středu vypovídal na policii v souvislosti s prověřováním, zda se před hospitalizací prezidenta Miloše Zemana někdo nedopustil trestného činu neposkytnutí pomoci. O tom, že policie v úterý zahájila výslechy zaměstnanců Pražského hradu, informoval server iROZHLAS.cz. V úterý byl podle webu na policii vypovídat šéf ochranky prezidenta Martin Baláž, ve čtvrtek čeká výslech kancléře Vratislava Mynáře. Policie také prověřuje možné padělání prezidentova podpisu.
10. 11. 2021Aktualizováno10. 11. 2021, 13:04|

Hrad uschoval klíč od Korunní komory i podpisové razítko prezidenta Zemana

Pražský hrad v souvislosti s hospitalizací prezidenta Miloše Zemana uschoval v zapečetěné schránce klíč od Korunní komory, kde jsou uschovány korunovační klenoty, i podpisové razítko prezidenta. Informoval o tom Vít Novák z Kanceláře prezidenta republiky (KPR) v tiskové zprávě. Od minulého úterý se Zeman podle Nováka v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) setkal se členy své rodiny a přijal svého právního zástupce nebo zástupce KPR. O zdravotním stavu prezidenta se zpráva nezmiňuje.
1. 11. 2021|

Vyznamenání se ve čtvrtek nejspíš předávat nebudou. Podle Kruliše ale laureáti o ceremoniál nepřijdou

U příležitosti státního svátku vzniku Československa se prezident Miloš Zeman rozhodl vyznamenat přes tři desítky osobností. Přesný počet i jména Pražský hrad zveřejní až 28. října v osm hodin večer na internetu, už teď se ale některá jména na veřejnosti objevují. Slavnostní ceremoniál se letos kvůli pokračující hospitalizaci prezidenta Zemana nejspíš neuskuteční. Kancléř Vratislav Mynář ve čtvrtek řekl, že rozhodnutí je na prezidentovi. Jak v pátek České televizi řekl šéf hradního protokolu Vladimír Kruliš, laureáti by měli vyznamenání dostat osobně se všemi poctami.
22. 10. 2021|

Babiš navrhuje odložit udělování vyznamenání k 28. říjnu, sám je předávat nechce

Premiér Andrej Babiš (ANO) navrhl, aby se letošní udělování vyznamenání u příležitosti svátku 28. října odložilo. Ceremoniál by podle něj měl počkat, než je bude schopen osobně předat prezident Miloš Zeman. Předseda vlády uvedl, že je v zastoupení předávat nechce.
20. 10. 2021Aktualizováno20. 10. 2021, 13:40|