TÉMA

Hypersonická raketa

Severní Korea podnikla další raketový test, druhý během jednoho týdne

Severní Korea přes své východní pobřeží zkušebně odpálila pravděpodobně další balistickou raketu. Podle agentury Reuters to v úterý oznámila jihokorejská armáda. Severokorejská státní média uvedla, že se jednalo o další úspěšný test hypersonické střely.
11. 1. 2022Aktualizováno11. 1. 2022, 20:38|

Severní Korea provedla novou zkoušku balistické rakety

Severní Korea vypálila přes své východní pobřeží balistickou střelu. Podle zpravodajského serveru BBC News to uvedla japonská a jihokorejská vláda a později to potvrdila také americká armáda. Severokorejská státní agentura později uvedla, že KLDR zkušebně odpálila nově vyvinutou hypersonickou raketu. První letošní severokorejský raketový test přišel jen pár dní poté, co se tamní vůdce Kim Čong-un zavázal k rozvoji zbrojního arzenálu, což odůvodnil nestabilní mezinárodní situací. Zkoušky balistických raket, stejně jako testy jaderných zbraní, zakazují Severní Koreji rezoluce Rady bezpečnosti OSN.
5. 1. 2022Aktualizováno5. 1. 2022, 23:46|

„Nemůžete vědět, kam ta zbraň letí.“ Hypersonické rakety vyvíjí Čína, Rusko či USA

Tempo zbrojení se po celém světě zrychluje. V arzenálu atomových mocností sice stále převažují balistické střely, stále více zemí ale vyvíjí hypersonickou raketu, která může měnit svou dráhu a letí při velké rychlosti mnohem níž. To ji skrývá před radary a vyvolává nejistotu, co je jejím cílem. Washington nedávno překvapil test Pekingu, v závěrečné fázi vývoje je i Rusko.
4. 11. 2021|

Čína znepokojila Spojené státy, v srpnu testovala hypersonickou střelu

Čína v srpnu testovala hypersonickou raketu schopnou nést jadernou nálož. Podle informace listu Financial Times raketa obletěla Zemi na nízké oběžné dráze a pak se zaměřila na cíl. Test zaskočil americké tajné služby. Čínské ministerstvo zahraničí v pondělí oznámilo, že nešlo o test hypersonické zbraně, nýbrž vesmírné rakety. Americký ministr obrany Lloyd Austin prohlásil, že Washington vývoj zbraní v Číně bedlivě sleduje. Vyslanec USA pro odzbrojování Robert Wood přiznal, že vývoj hypersonické technologie Spojené státy zneklidňuje.
18. 10. 2021Aktualizováno18. 10. 2021, 16:37|