TÉMA

David Amess

Vraha britského poslance policie obvinila také z přípravy teroristického činu

Britská policie obvinilia Brita somálského původu Aliho Harbiho Aliho z vraždy a přípravy teroristického činu. Pětadvacetiletý muž žijící v Londýně v pátek ubodal konzervativního poslance Davida Amesse, obvinění padlo na základě závěrů vyšetřování protiteroristické jednotky. Jeho motiv byl podle vyšetřovatelů náboženský i ideologický. Případ vraždy ve Velké Británii rozpoutal debatu o bezpečnosti volených politiků.
21. 10. 2021Aktualizováno21. 10. 2021, 17:47|

Britské poslance by mohli při setkání s voliči chránit policisté

Britská ministryně vnitra Priti Patelová oznámila, že se zvažuje poskytnutí policejní ochrany poslancům při pravidelném setkávání s voliči. Krok souvisí s páteční vraždou konzervativního poslance Davida Amesse, ke které došlo právě během setkání s voliči ve městě Leigh-on-Sea. Z vraždy poslance je podezřelý 25letý Brit somálského původu Ali Harbi Ali. Zatčen byl krátce po činu na základě zákona o terorismu.
17. 10. 2021|

Útok na poslance Amesse byl teroristický čin, uvedla britská policie

Policie označila páteční útok nožem na britského poslance Davida Amesse za teroristický čin. Konzervativce napadl během setkání s voliči v Leigh-on-Sea pětadvacetiletý muž, který byl krátce po činu zadržen. Podle BBC zřejmě pochází ze Somálska. Soud mu v sobotu večer prodloužil vazbu do 22. října. Na místo činu v sobotu dorazil premiér Boris Johnson společně s vůdcem opoziční Labouristické strany Keirem Starmerem.
16. 10. 2021Aktualizováno16. 10. 2021, 19:40|

Britský poslanec David Amess zemřel po napadení nožem. Vraždu vyšetřuje protiteroristická jednotka

Britský konzervativní poslanec David Amess zemřel poté, co jej pobodal útočník. Policie předpokládaného pachatele činu zadržela, pětadvacetiletý muž je podezřelý z vraždy. Útok se stal krátce po poledni místního času (14:05 SELČ) v kostele v Leigh-on-Sea na východ od Londýna při setkání s voliči v Amessově volebním obvodu. Vyšetřování vraždy nyní vede protiteroristická policejní jednotka. Zatím však nedošla k závěru, že se jednalo o teroristický čin.
15. 10. 2021Aktualizováno15. 10. 2021, 20:01|