TÉMA

Eric Zemmour

Bardella bude zřejmě ostřejší než Le Penová. Spojení s radikálem Zemmourem se ale brání

Vůbec poprvé v historii nestojí v čele francouzského krajně pravicového Národního sdružení, někdejší Národní fronty, nikdo z klanů Le Penů. Dosavadní šéfka Marine Le Penová přenechala minulý týden předsednickou funkci europoslanci Jordanu Bardellovi. Nový šéf bude zřejmě v mnoha ohledech ostřejší než jeho předchůdkyně, s radikálem Ericem Zemmourem ale do koalice jít nechce.
8. 11. 2022|

Paříž si připomněla brutálně zavražděnou dívku. Okolnosti tragédie rozdělují politiky ohledně migrace

V Paříži se uskutečnilo smuteční shromáždění na počest dvanáctileté Loly, kterou brutálně zabila psychicky narušená žena. Případ má politický rozměr kvůli tomu, že všichni, kdo se na vraždě měli podílet, pocházejí z Alžírska. Tragédie ve Francii znovu vyvolala debatu o imigrační politice vlády.
20. 10. 2022|

Do prezidentských voleb ve Francii zbývají tři měsíce. Trumfy zatím drží Macron

Do prvního kola francouzských prezidentských voleb zbývají tři měsíce a poslední průzkumy favorizují stávající hlavu státu Emmanuela Macrona. Podle nich by měl postoupit do druhého kola. Navíc si 57 procent Francouzů nedovede v prezidentském úřadě představit nikoho lepšího.
10. 1. 2022|

Do hry o post francouzského prezidenta vstupuje nový kandidát, otřásl průzkumy

Ve Francii šest měsíců před prezidentskými volbami přestává být jasné, kdo má největší šance dostat se do druhého kola spolu se stávajícím prezidentem Emmanuelem Macronem. Zatímco dosud předvolební průzkumy i média nejčastěji předpovídaly druhé kolo kandidátce krajní pravice Marine Le Penové, v posledních dnech si v preferencích nečekaně výrazně polepšil další krajně pravicový kandidát, novinář Éric Zemmour. O post hlavy státu usiluje asi třicítka lidí, oficiálně kandidaturu oznámila ale jen část z nich.
12. 10. 2021|