TÉMA

Šachta

V pražské nemocnici Bulovka spadl výtah se třinácti lidmi. Jedna žena si zlomila nohu

V pražské Fakultní nemocnici Bulovka v neděli pozdě odpoledne spadl výtah z druhého patra do výtahové šachty. Hasiči na Twitteru uvedli, že při zásahu zachránili třináct lidí, z toho jednu zraněnou osobu předali záchranné službě. Mezi cestujícími byly i čtyři děti. Výtah má podle hasičů maximální kapacitu šest lidí. Policie případ prošetřuje pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Budova, kde výtah spadl, patří Praze. Výtah byl po kontrole a v dobrém stavu, zřítil se zřejmě kvůli přetížení, uvedl pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS).
25. 6. 2023Aktualizováno25. 6. 2023, 20:20|

30 let zpět: Končí těžba uranu v Zadním Chodově

Začátkem devadesátých let se postupně utlumovala těžba nerostných surovin. K nim vedle uhlí patřila i uranová ruda, kterou pro svůj jaderný průmysl i zbraně tolik potřeboval Sovětský svaz. Do SSSR také putovaly veškeré dodávky cenné horniny. Reportáž před 30 lety zachytila vyvezení posledního vozíku uranové rudy v dolu Zadní Chodov na Plzeňsku. Mimoto uvádí, na jaké odvětví se propuštění horníci nejspíš budou orientovat.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
18. 12. 2022|

Staré šachty způsobily propad silnice u Hostomic na Bílinsku, sondy zjistí stav podloží

Na odbočce silnice I/13 u Hostomic na Bílinsku začala oprava nerovností. Vozovka se tam propadla kvůli starému důlnímu dílu, silnice je totiž v tomto úseku poddolovaná. O několik set metrů dál se navíc v roce 2018 začal sunout svah, od té doby řidiči úsek projíždějí jenom v jednom jízdním pruhu.
19. 2. 2022|

Mizí most, který spojuje důl Paskov s nedalekou haldou. Neměl využití a chátral

Státní podnik Diamo začal ve čtvrtek bourat ocelový most, který dříve spojoval Důl Paskov na Frýdecko-Místecku s nedalekou haldou. Po mostu se v minulosti přepravovala hlušina z úpravny dolu právě na haldu, od roku 2017 se už ale nevyužívá a chátrá. Přepravník, který vede nad řekou Ostravicí i železniční tratí, má být zlikvidován během jednoho dne. Celková délka mostu je 800 metrů, Diamo ale rozebere jenom čtyřicetimetrový úsek, který vede nad tratí a cyklotrasou.
7. 10. 2021|