TÉMA

Housenka

Australští vědci popsali 139 nových druhů zvířat. Včetně mravence, který pase housenky

Mezi 139 novými druhy, které v uplynulém roce popsali vědci z australské Organizace pro vědecký a průmyslový výzkum Commonwealthu (CSIRO), je slepý nosatec žijící v jeskyních, mravenec, který chrání housenky jednoho z nejvzácnějších australských motýlů nebo první mnohonožka, která má více než tisíc nohou. Mezi další objevy oficiálně pojmenované a popsané ve vědeckých časopisech patří 131 druhů hmyzu a dalších bezobratlých, čtyři ryby, tři rostliny a jedna žába.
9. 8. 2022|

Evropská léková agentura doporučila vakcínu Novavax proti covidu

Evropská léková agentura doporučila ke schválení další vakcínu proti nemoci covid-19. Očkovací látka Nuvaxovid, kterou vyvinula společnost Novavax, je tak už pátou očkovací látkou proti covidu. Rozhodovalo se ve zrychleném řízení, které trvalo několik týdnů. Nasazení vakcíny v EU schválila následně i Evropská komise.
20. 12. 2021Aktualizováno20. 12. 2021, 16:47|

Na jihu Moravy se přemnožily housenky. Přispívá k tomu teplé počasí

Ve větrolamech a dalších porostech na několika místech jižní Moravy se přemnožily housenky, které požírají listy stromů. Jde o přástevníka amerického nebo různé druhy bekyně. Podle vědců bývaly v minulosti kalamity jednou za deset let. Kvůli oteplování je s housenkami teď problém prakticky každý rok.
5. 10. 2021|