TÉMA

Offshore

Ruští oligarchové údajně prali peníze přes české účty. Nový zákon tomu má zabránit

Podle amerického ministerstva spravedlnosti v minulosti sloužily účty některých českých bank ruským oligarchům k praní peněz. Byly totiž součástí systému anonymních offshorových firem. Český resort spravedlnosti nyní chystá zákon, který má zamezit používání účtů pro finance nejasného původu. Podle webu Investigace.cz legalizoval přes Česko peníze například syn ruského exministra dopravy Denis Kacyv.
7. 4. 2022|

Babiš se v Česku v kauze Pandora Papers trestného činu nedopustil. Kriminalisté případ předali do zahraničí

Podle policie nelze posoudit jednání expremiéra Andreje Babiše (ANO) v takzvané kauze Pandora Papers jako podezření ze spáchání trestného činu na území České republiky. Na dotaz ČT to uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Zjištěné informace nicméně kriminalisté předali k prověřování policii jiné, blíže nespecifikované členské země Evropské unie.
2. 2. 2022|

Investigace.cz: Miliardář Vítek nakupoval francouzské nemovitosti podobně jako Babiš, ukazují Pandora Papers

Realitní magnát Radovan Vítek použil podle serveru Investigace.cz téměř totožné schéma pro nákup nemovitostí ve Francii jako premiér Andrej Babiš (ANO). Oba miliardáři byli v roce 2009 klienty téže právní kanceláře a oba si objednali stejnou službu – založení řetězce offshorových firem, přes něž zakoupili sídla na jihu Francie. Zjištění vychází z mezinárodní projektu Pandora Papers.
21. 10. 2021|

Před třemi lety se FAÚ zabýval Babišovými transakcemi, řekl šéf dohledové komise

Když Andrej Babiš (ANO) v roce 2009 poslal do zahraničí peníze určené na nákup nemovitostí na francouzské Riviéře, nedostal Finanční analytický úřad (FAÚ) žádné upozornění na podezřelou transakci, a to ani od zahraničních subjektů. Úřad se transakcemi zabýval, ale až s velkým odstupem – před třemi lety. Po jednání poslanecké komise, která na činnost FAÚ dohlíží, to řekl její předseda František Vácha (za TOP 09). Podle členů komise úřad nijak nepochybil.
13. 10. 2021|

Babišův nákup nemovitostí byl naprosto legální, tvrdí Havlíček. Podle Kupky budí obchody pochybnosti

Firma z daňového ráje, společnosti s nastrčenými řediteli –⁠ tak komplikovaně před lety nakupoval premiér Andrej Babiš (ANO) nemovitosti na francouzské riviéře. Dnes tvrdí, že postup byl legální a doporučila mu ho realitní kancelář. Podle některých odborníků ale způsob nákupu nese znaky praní peněz. Zjištění mezinárodního týmu více než šesti set novinářů v Událostech, komentářích rozebírali vicepremiér a zároveň ministr dopravy a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) a místopředseda ODS Martin Kupka.
5. 10. 2021|

Pandora Papers viní Babiše i další osobnosti ze zneužívání offshorů. Premiér to odmítá

Globální projekt Pandora Papers, za nímž stojí Mezinárodní konsorcium asi šesti set investigativních novinářů ze 117 zemí, zveřejnil miliony dokumentů o využívání offshorů, o daňových únicích a praní špinavých peněz, kterých se prý dopouštějí významné osobnosti. V Česku je zveřejnil web Investigace.cz. Premiér Andrej Babiš (ANO) si podle nich přes své offshorové firmy poslal téměř 400 milionů korun, za které si pak koupil nemovitosti na francouzské Riviéře včetně zámečku Bigaud. Podle odborníků nese operace znaky praní peněz. Babiš odmítá, že by udělal cokoli nezákonného, pokládá to za pokus o očernění a ovlivnění voleb. V projektu Pandora Papers podle Investigace.cz figuruje přes tři sta Čechů a stovky světových osobností. Jsou mezi nimi exministr, lokální politici, zbrojaři i nejbohatší lidé Česka.
3. 10. 2021Aktualizováno3. 10. 2021, 20:34|