TÉMA

Masokombináty

30 let zpět: Razantní zvýšení cen vepřového masa

O celých dvacet procent vzrostla před třiceti lety cena masa. Co stálo za jejím razantním zvýšením? Podle českého ministra zemědělství Josefa Luxe byly na vině masokombináty, které uzavíraly mezi sebou dohody o výši nákupních cen od zemědělců. Toto však nebyl jediný pohled na věc. I masokombináty měly svou teorii, proč si museli spotřebitelé za vepřové maso tolik připlácet.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
24. 11. 2022|

Lidé z Jemnice chtěli referendum o masokombinátu, zastupitelé jsou proti. Spor bude řešit soud

Referendum o výstavbě velkovýkrmny drůbeže a masokombinátu v Jemnici na Třebíčsku nebude. Hlasování si přitom přálo přes tisíc obyvatel čtyřtisícového městečka. Zastupitelé ale navržené otázky považují za nepřípustné. Celou věc bude řešit soud.
29. 4. 2022|

Navzdory potížím nepanuje v Británii sentiment po Unii. Je to uzavřená kapitola, říká Přibáň

Velká Británie se v posledních týdnech potýká s nedostatkem pracovníků, od řidičů nákladních aut až po pracovníky v zemědělství nebo masokombinátech. Situace dospěla tak daleko, že čerpacím stanicím docházel benzin a nafta a u těch zásobovaných stály dlouhé fronty. I když se na evropském kontinentu může zdát, že Británie se dostala do problémů kvůli brexitu, profesor práva na Cardiff University Jiří Přibáň takové zjednodušení odmítá. Na vině je hned několik faktorů a žádný sentiment po Unii v Británii nepanuje, řekl v Interview ČT24.
2. 10. 2021|