TÉMA

Redaktor

Němci toho o Česku vědí málo. O kauzu Vrbětice neměli zájem, vzpomíná bývalý zpravodaj ČT v Berlíně Jonáš

Podepsal bych petici za to, aby němečtí politici přestali konečně říkat, že jsme země východní Evropy, říká v podcastu Background ČT24 Martin Jonáš. Podle moderátora České televize je tohle totiž jedním z důvodů, proč toho Němci o Česku vědí tak málo. Česko až na výjimky nepokrývají ani tamní média. „Můj známý a velice vážený novinář to označil jako zdvořilý nezájem,“ vysvětluje někdejší zpravodaj ČT v Německu. Jak těžké je udělat rozhovor s německým politikem a kdo je tedy podle Němců součástí střední Evropy? I na to v podcastu odpovídá Jonáš.
2. 11. 2023|

Žalobce podmíněně zastavil stíhání muže obviněného z výhrůžek redaktorovi ČT Hynkovi

Státní zástupce podmíněně zastavil stíhání muže z Berounska, který podle policie vyhrožoval na sociálních sítích redaktorovi České televize (ČT) Jiřímu Hynkovi, sdělil obvodní státní zástupce pro Prahu 4 Jan Vychyta. Muž, který dostal roční zkušební dobu, vyhrožoval Hynkovi kvůli jeho reportážím o bývalé člence Rady ČT Haně Lipovské. K činu se přiznal, podle Hynka se ale omluvil až po začátku stíhání.
26. 5. 2023|

Fyzické násilí je nepřípustné, na nenávistné komentáře si zvyknete, říká bývalý šéf Aktuálně.cz Nevyhoštěný

Jan Nevyhoštěný patří k novinářům internetové generace. Za svou kariéru prošel hned čtyřmi redakcemi zpravodajských webů. Nenávistné komentáře čtenářů pod články mu tak rozhodně nejsou cizí. „Většinou si na to člověk po pár letech zvykne,“ říká v podcastu Background ČT24. V pozici šéfredaktora zpravodajského webu Aktuálně.cz musel ale řešit také fyzický útok na redaktora. „To je naprosto nepřípustné,“ míní novinář, kterého před lety unesli ozbrojenci v Jemenu.
20. 4. 2023|

Konflikt není sprosté slovo, říká novinářka Barbora Tachecí v podcastu Background ČT24

Novinařinu se naučila v Československém rozhlase, kde její tehdejší šéfové ještě během listopadu 1989 zabavovali pásky s nevhodným materiálem. Když probíhala generální stávka, novinářka Barbora Tachecí si s kolegy prosadila, že z ní bude dělat přímý přenos. „Když jsme si sedli na dvouhodinové vysílání, měla jsem pocit historického okamžiku,“ vzpomíná. Později, když se pustila do politických rozhovorů, se pro ni vžilo, že je ostrá, tvrdá a nekompromisní. A byla to právě ona, kdo v české žurnalistice formoval žánr politického rozhovoru. Co vše se od revoluce v práci Barbory Tachecí změnilo, popisuje ve druhém dílu podcastu Background ČT24.
29. 9. 2021|