TÉMA

Insolvenční soud

Věřitelé zadlužené fotovoltaické firmy Malina povolili její reorganizaci

Insolvenční soud začal řešit krach jednoho z největších dodavatelů fotovoltaických zařízení v Česku, Energetického holdingu Malina. O peníze přišlo téměř tři tisíce lidí a firem. Věřitelé rozhodli, že dají podniku šanci a schválili možnost reorganizace. Její podrobný plán v příštích měsících zpracuje vedení podniku, následně ho budou znovu schvalovat věřitelé. Hlavním bodem reorganizace by podle dřívějších informací měl být nejspíše vstup nového investora z Číny.
24. 10. 2023|

Věřitelé NWT přijali reorganizační plán. Firma se rozdělí, divize, které přežily, se osamostatní

Věřitelé společnosti NWT přijali reorganizační plán. Zahrnuje prodej majetku a prominutí části dluhů. Rozhodnutí věřitelského výboru musí ještě potvrdit insolvenční soud. Inovační firma na sebe podala insolvenční návrh loni na podzim v souvislosti s rostoucími cenami energií, které přeprodávala. Do insolvenčního řízení přihlásilo 603 věřitelů 618 pohledávek za 1,7 miliardy korun, část pohledávek ale nebyla uznána.
22. 9. 2023|

Soud zamítl dohodu chránící firmu Purdue Pharma před žalobami

Americký federální soud zrušil urovnání ve výši zhruba 4,5 miliardy dolarů (asi 100 miliard korun), které mělo právně chránit majitele firmy Purdue Pharma. Společnost vlastněná rodinou Sacklerových je předmětem tisíců žalob kvůli svému léku OxyContin, jenž byl podle nich v USA jedním ze spouštěčů takzvané opiátové krize, která stála od roku 1999 životy až půl milionu lidí.
17. 12. 2021|

Desetimiliardové pohledávky Citibank za OKD jsou platné, rozhodl soud

Pohledávky za více než 10 miliard korun, které za OKD přihlásila britská banka Citibank, jsou oprávněné. Rozhodl o tom opět Insolvenční soud v Ostravě. Insolvenční správce Lee Louda pohledávky v minulosti neuznal a banka, která by jinak byla největším věřitelem, se insolvenčního řízení s firmou OKD vůbec nemohla účastnit. Rozhodnutí soudu zatím není pravomocné a je možné, že stejně jako po prvním rozsudku v roce 2019 přijde odvolání.
22. 9. 2021Aktualizováno22. 9. 2021, 13:10|