TÉMA

Cumbre Vieja

Erupce sopky na La Palmě po třech měsících oficiálně skončila

Erupci sopky Cumbre Vieja na španělském ostrově La Palma místní úřady oficiálně prohlásily za skončenou. Stalo se tak po více než třech měsících intenzivní aktivity vulkánu, píše agentura AFP.
25. 12. 2021|

Kanárská sopka se uklidnila. Experti vyhlížejí konec erupce, jistí si ale nejsou

Aktivita sopky na španělském ostrově La Palma ustala. Experti ale nevylučují, že vulkán se může znovu probudit. Doporučují proto vyčkat několik dní, než konec sopečné činnosti potvrdí. Erupce v masivu Cumbre Vieja začala 19. září a trvá třináct týdnů.
15. 12. 2021|

Sopka na La Palmě opět chrlila magma, jde o nejdelší erupci v historii ostrova

Erupce sopky na La Palmě trvá už dvanáct týdnů a je nejdelším zdokumentovaným výbuchem na tomto španělském ostrově a jedním z nejdelších na Kanárských ostrovech. Kdy se vulkán uklidní, zatím experti stále nedokážou odhadnout. Po několika dnech zmírnění aktivity totiž sopka v neděli opět vychrlila obrovský proud magmatu.
13. 12. 2021|

Erupce na La Palmě trvá už deset týdnů, zřejmě bude na ostrově nejdelší za pět set let

Erupce sopky na španělském ostrově La Palma, která trvá už deset týdnů, neustává a zřejmě se stane nejdelší erupcí na tomto Kanárském ostrově za posledních pět set let. V neděli začalo ze sopky magma vyvěrat další puklinou a z nočních leteckých záběrů je vidět, že se vytvořily dva nové proudy lávy. Informoval o tom deník El País.
29. 11. 2021|

Erupce sopky na La Palmě trvající už osm týdnů si vyžádala první oběť

Erupce sopky na jednom ze španělských Kanárských ostrovů, která trvá už osm týdnů, si vyžádala první oběť. Stal se jí sedmdesátiletý muž, který zemřel při odstraňování sopečného popela ze svého domu, informoval deník El País. Okolnosti úmrtí vyšetřuje policie. Ráno také na ostrově La Palma zaznamenali zemětřesení o síle pěti stupňů, které bylo podle televize RTVE cítit i na dvou dalších Kanárských ostrovech.
13. 11. 2021|

Kvůli sopečnému popelu znovu nefunguje letecká doprava na ostrově La Palma

Na ostrově La Palma, který je součástí Kanárských ostrovů, se kvůli velkému množství sopečného popela v ovzduší znovu zastavila letecká doprava. Oznámil to letištní operátor Aena. Místní úřady také kvůli vysoké koncentraci oxidu siřičitého, který se uvolňuje kvůli erupci vulkánu, uzavřely v postižených oblastech 22 škol, uvedla stanice RTVE.
2. 11. 2021|

Kvůli erupcím sopky muselo domovy na La Palmě opustit dalších pět set lidí

Na španělském ostrově La Palma, kde už přes měsíc pokračuje erupce sopky, v noci na čtvrtek evakuovali dalších pět stovek lidí. Jejich domovy totiž ohrožuje jeden z proudů lávy. Ta už od 19. září na tomto ostrově v Atlantiku zničila na 2185 budov, z toho 229 za poslední dva dny, a zatím nelze odhadnout, kdy sopečná aktivita skončí. Lidské oběti si katastrofa díky včasným evakuacím nevyžádala. Zemřela ale zřejmě zvířata, ač mnohá se podařilo zachránit.
21. 10. 2021Aktualizováno21. 10. 2021, 21:55|

Láva ze sopky Cumbre Vieja dotekla do moře, lidé v místě nemají kvůli toxickým plynům vycházet

Pyramida kouřící černé horniny se zvedla z Atlantského oceánu u španělského ostrova La Palma v místě, kam stéká proud lávy ze sopky, která na ostrově vybuchla před více než týdnem. Po střetu žhavé lávy s mořskou vodou v noci na středu se ve vzduchu stále vznáší oblaka páry s toxickými plyny, místní úřady proto doporučily nepřibližovat se k místu nejméně na 3,5 kilometru.
29. 9. 2021Aktualizováno29. 9. 2021, 19:17|

Láva ze sopky na Kanárských ostrovech se blíží k moři

Lávový proud ze sopky Cumbre Vieja na Kanárských ostrovech se přiblížil k moři. Odpoledne se láva podle médií nacházela zhruba 600 metrů od pobřeží a do kontaktu s mořem by podle agentury EFE mohla vstoupit ještě během pondělí. Úřady vyhlásily nová varování, obyvatelé dalších obcí a osad v blízkosti lávového proudu by neměli vycházet z obydlí.
27. 9. 2021Aktualizováno27. 9. 2021, 16:07|

Na Kanárských ostrovech začala sopečná erupce, úřady se chystají evakuovat tisíce lidí

Na Kanárských ostrovech začala erupce sopky Cumbre Vieja. Ze sopky na ostrově La Palma stoupá sloup bílého a černého dýmu. Sopka chrlí také popel a lávu. Láva se blíží k obydleným oblastem a podle policie bude nutné v příštích hodinách evakuovat pět až deset tisíc obyvatel. Úřady zatím nehlásí raněné ani mrtvé.
19. 9. 2021Aktualizováno19. 9. 2021, 22:40|