TÉMA

Uranové doly

Ukrajina odsouvá problém nevyužitých uranových dolů

Obrana země či vývoz zemědělských výrobků patří pro ukrajinské úřady ke klíčovým otázkám, na které se soustředí. Odsouvají ale mnohá rozhodnutí, na která aktuálně nemají kapacitu a prostředky, například jak naložit s nevyužitými uranovými doly. Jeden takový navštívil zpravodaj ČT David Miřejovský.
4. 10. 2023|

30 let zpět: Pietní akce Jáchymovské peklo

Bývalí političtí vězni se sešli na pietní akci Jáchymovské peklo. Věnce na symbolickém hrobě uprostřed starého hornického hřbitova byly připomenutím těch, kteří za nelidských podmínek v pracovních táborech uranových dolů přišli o zdraví a životy.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
30. 5. 2022|

Ostrov hlasoval o průmyslové hale. Kritici plánovaného areálu se obávají zastínění památky UNESCO

Voliči v Ostrově na Karlovarsku se v pátek v místním referendu vyslovili ke změně územního plánu, která souvisí s výstavbou jedné z hal ve vznikajícím průmyslovém parku. Záměr uspořádat plebiscit vzešel od kritiků výstavby. Nesouhlasí s navýšením plánované haly, která by podle nich mohla zastínit Rudou věž smrti z bývalého komunistického pracovního tábora, památku zapsanou na seznam UNESCO. O zvýšení požádala společnost Panattoni kvůli zvažované změně technologií. Vedení města změnu obhajuje.
18. 2. 2022Aktualizováno18. 2. 2022, 23:08|

Před 70 lety přišly tisíce rodin o hospodářství. Začala akce Kulak

Pod horou Říp v Krabčicích na Litoměřicku byl za účasti desítek pamětníků a soukromých zemědělců odhalen pomník, který připomíná sedláky vyhnané z jejich hospodářství při komunistické kolektivizaci zemědělství. Před 70 lety, na podzim roku 1951, začala největší vlna vystěhování selských rodin v Československu. O svůj domov a hospodářství tehdy přišly tisíce rodin.
17. 9. 2021|