TÉMA

Krajské státní zastupitelství v Ostravě

Starostka Tichá rezignovala. Podle policie Městu Libavá zpronevěřila zhruba 400 tisíc korun

Starostka Města Libavá na Olomoucku Štěpánka Tichá (Nezávislá Libavá) se rozhodla k 30. září rezignovat na funkci v čele obce s pěti sty obyvateli. Tichá podle policie zpronevěřila přes zfalšované brigády 407 tisíc korun z obecních peněz. Rezignaci Tichá písemně oznámila na webu obce. Při vyšetřování se starostka ke zpronevěře přiznala, vzniklou škodu uhradila. Státní zástupkyně proto její stíhání podmínečně zastavila. Jedna z opozičních zastupitelek se obrátila na Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ). Podmíněné zastavení stíhání prověří krajské státní zastupitelství.
19. 9. 2023Aktualizováno19. 9. 2023, 18:19|

Nejvyšší státní zástupce nařídil prověřit postup v případu otravy řeky Bečvy

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž nařídil prověřit způsob, jakým žalobci naložili s trestním oznámením na postup vyšetřovatelů případu otravy řeky Bečvy. Informoval o tom server iRozhlas. Trestní oznámení podal loni současný ministr školství a tehdejší člen sněmovní vyšetřovací komise Petr Gazdík (STAN). Ekologickou havárii, která na podzim 2020 postihla Bečvu, způsobily podle České inspekce životního prostředí kyanidy. Jedovaté látky poškodily biotop asi na čtyřiceti kilometrech řeky.
12. 3. 2022|

Sněmovní vyšetřovací komise schválila zprávu o Bečvě. Postup státního zástupce míří na přezkum

Sněmovní vyšetřovací komise schválila závěrečnou zprávu o vyšetřování havárie na řece Bečvě. Komise požádala o svolání mimořádné schůze sněmovny, aby závěrečnou zprávu projednala. Postup státního zástupce pak přezkoumá Krajské státní zastupitelství v Ostravě, zjistil server iROZHLAS.cz. Podnět na přezkum podala obhajoba, a to poté, co vsetínský státní zástupce Petr Bareš zamítl stížnosti obviněných proti usnesení o zahájení trestního stíhání jako nedůvodné.
17. 9. 2021|