TÉMA

Smrtelné nehody

Při autonehodách zemřelo více lidí než loni. Na mnoha úsecích dálnic jsou zastaralá svodidla

Nehody na českých dálnicích mají letos větší počet obětí než v loňském roce. Od ledna jich bylo dvaadvacet a zraněných kolem pěti stovek. Nehod bylo zhruba dva a půl tisíce. Na mnoha úsecích dálnic jsou přitom zastaralá svodidla, která neodpovídají současným standardům. Jejich plošná výměna potrvá podle odhadů silničářů ještě asi pět let, dotace na projekt se ale snižují. Vláda proto zvažuje zapojení privátních investorů.
23. 8. 2022|

O Velikonocích zahynuli při nehodách čtyři lidé, méně než loni, kdy byly zavřené okresy

Relativně příznivě ve srovnání s minulými lety skončily Velikonoce na českých silnicích. Při nehodách zahynuli o svátcích čtyři lidé, dva z nich v pondělí a po jednom v pátek a v neděli. Dvanáct lidí utrpělo těžká zranění. Loni o svátcích zahynulo pět lidí, tedy více, i když tehdy platil zákaz pohybu mezi okresy. Policie považuje Velikonoce za velmi rizikové období, na silnice vyrážejí i málo zkušení řidiči.
19. 4. 2022Aktualizováno19. 4. 2022, 10:30|

Na přejezdech a železnicích zemřelo o prázdninách nejméně lidí od začátku vedení statistiky

Pouze dva lidé přišli v červenci a srpnu o život na železničních přejezdech, což je nejméně od roku 2008, kdy Drážní inspekce začala evidovat podrobné statistiky nehod. Podle mluvčího inspekce Martina Drápala za poklesem může být nižší počet srážek vlaků s lidmi. Právě ty často bývají smrtelné. Rekordně málo lidí zemřelo za letošních osm měsíců také na železnicích celkově. Podle ředitele Centra pro efektivní dopravu Petra Šlegra ovšem nemusí jít o začátek klesajícího trendu.
12. 9. 2021|