TÉMA

Ludmila Bezdíčková

Pro chřipku je charakteristický rychlý nástup příznaků, říká praktická lékařka

Počty nemocných chřipkou a dalšími akutními respiračními infekcemi stoupají. Za celé Česko překročily hranici epidemie. Všeobecná praktická lékařka Ludmila Bezdíčková uvedla, že pořád ještě není pozdě na očkování proti chřipce. Dalšími způsoby ochrany jsou pravidelný sport, vyvážená strava nebo dostatek spánku. Když už se člověk nakazí, měl by dávat pozor, ať se nepředávkuje paracetamolem – ten navíc tlumí pouze příznaky.
31. 1. 2024|

Za týden ubylo nakažených i lidí v nemocnicích. Ministerstvo uvažuje o konci proplácení preventivních testů

Stát zřejmě přestane od března hradit preventivní PCR testy na koronavirus, řekl náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti). Množství provedených testů v posledních dnech klesá, ubývá i těch s pozitivními výsledky. Za pondělí laboratoře odhalily 23 201 případů covidu. To je přibližně o deset tisíc méně než před týdnem. Hospitalizovaných s nákazou mezitýdenně ubylo, a to o 147 na 3705. Oproti minulému týdnu výrazně klesl počet lidí, kteří měli pozitivní test v práci. Od úterý se zkracuje platnost certifikátů o základním očkování na devět měsíců, mění se také pravidla pro příjezdy do Česka ze zahraničí.
15. 2. 2022Aktualizováno15. 2. 2022, 19:27|

K vysoké proočkovanosti může pomoci plná nemocenská, míní sociolog

Ministerstvo zdravotnictví chce zrušit povinnost nosit roušky a respirátory, až bude naočkovaných alespoň 75 procent Čechů. V současnosti alespoň jednu dávku dostalo zhruba 56 procent obyvatel a zájem dlouhodobě klesá. Podle sociologa z PAQ Research Daniela Prokopa je třeba oslovit lidi v regionech či nabídnout stoprocentní nemocenskou v dnech po očkování. Lékařka Ludmila Bezdíčková v Událostech, komentářích popisuje, že s blížícím se podzimem registruje vyšší zájem mladých. Pro seniory je prý důležitá možnost vybrat si vakcínu.
10. 9. 2021|