TÉMA

Michal Aláč

Slovenská prezidentka odvolala stíhaného šéfa civilní tajné služby Aláče

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová odvolala stíhaného ředitele civilní tajné služby SIS Michala Aláče. Podle prezidentské kanceláře bude pravomoci šéfa SIS v plném rozsahu vykonávat dosavadní náměstek Tomáš Rulíšek, který je dlouholetým příslušníkem SIS a v jehož kompetenci dosud byly také mezinárodní vztahy této tajné služby.
23. 8. 2023Aktualizováno23. 8. 2023, 17:33|

Slovenská prezidentka postavila mimo službu obviněného ředitele tajné služby SIS, premiér navrhne odvolání

Prezidentka Zuzana Čaputová dočasně postavila mimo službu ředitele slovenské civilní tajné služby SIS Michala Aláče, který je po policejní akci z minulého týdne mezi obviněnými pro podezření z maření vyšetřování korupčních a jiných trestných činů, informoval o tom mluvčí hlavy státu Martin Strižinec. Slovenský premiér Ľudovít Ódor následně oznámil, že navrhne vládě, aby projednala Aláčovo odvolání. SIS tak bude řídit náměstek. Aláč po výslechu na policii vinu v kauze popřel a tvrdil, že blíže se bude moci vyjádřit až poté, co bude zbaven mlčenlivosti.
21. 8. 2023Aktualizováno21. 8. 2023, 15:20|

Čaputová i Ódor odmítli, že by na Slovensku došlo k „policejnímu převratu“

Na Slovensku jednala za účasti prezidentky Zuzany Čaputové bezpečnostní rada státu. Schůzku svolal premiér Ľudovít Ódor poté, co policie ve čtvrtek obvinila několik současných a bývalých pracovníků bezpečnostních složek. Čaputová uvedla, že vyšetřováním dotčené orgány jsou funkční a že postup policie probíhá pod kontrolou prokuratury a soudů. Ódor ubezpečil, že tyto orgány zůstávají nezávislé. Slovensko je nadále právním státem, doplnil. Oba se také ohradili vůči „nesmyslům a lžím“, které se v souvislosti se zásahem policie objevily ve veřejném prostoru.
18. 8. 2023Aktualizováno18. 8. 2023, 22:05|

Slovenští prokurátoři kvůli procesním pochybením zrušili stíhání exšéfa tajné služby Pčolinského

Slovenská generální prokuratura zrušila obvinění bývalého ředitele civilní tajné služby SIS Vladimíra Pčolinského, který byl vazebně stíhán pro podezření z korupce, píše server Aktuality.sk. Žalobci své rozhodnutí zdůvodnili blíže neupřesněnými procesními pochybeními a chybějícími důkazy v případu. Úřad speciální prokuratury označil krok za ojedinělý. Pčolinský po propuštění z vazby tvrdil, že při jeho stíhání došlo k opakovanému porušení zákona.
31. 8. 2021|