TÉMA

Den odchodu okupačních vojsk

Kalendář se rozšíří o dva významné dny. Vzpomenou atentát na Heydricha a odchod sovětských vojsk

Český kalendář se rozšíří o dva nové významné dny. Dnem národního vzdoru se stane 27. květen v upomínce atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, 25. červen se nově bude připomínat jako Den odchodu okupačních vojsk. Právě v tento den v roce 1991 z Československa odešla sovětská armáda. Příslušné doplnění zákona o státních svátcích už v minulosti schválil parlament, nyní ho podepsal i prezident Miloš Zeman.
13. 4. 2022|

Prezidentská milost Balákovi byla nepřijatelná, shodli se senátoři. K abdikaci ale Zemana nevyzvali

Horní parlamentní komora označila během středečního jednání za nepřijatelné omilostnění šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka prezidentem Milošem Zemanem. Senátoři schválili usnesení odsuzující masakr v Buči, odmítli ale návrh, podle něhož by se čeští dobrovolníci mohli zapojit do bojů na Ukrajině na základě vládní výjimky. Rozhodli také o uzákonění Dne národního vzdoru a Dne odchodu okupačních vojsk.
6. 4. 2022Aktualizováno6. 4. 2022, 19:30|

Senátoři chtějí zpřísnit ochranu zákazníků proti energošmejdům, novelu vrátili sněmovně

Senátoři projednali novelu, jejímž cílem je zlepšit ochranu zákazníků na trhu s energiemi. Požadují ale přísnější pravidla, a proto ji s pozměňovacím návrhem vrátili poslancům. Horní komora zároveň podpořila uzákonění 26. června jako Dne odchodu okupačních vojsk. Naopak vytkla vládě nedostatečně zajištěnou přípravu českého předsednictví EU.
25. 8. 2021Aktualizováno25. 8. 2021, 17:14|